Kommunale sygeplejersker presset på tiden

Ny undersøgelse viser, at seks ud af ti sygeplejersker føler, at de ikke kan udføre deres job fagligt forsvarligt.

Ny undersøgelse foretaget for Dansk Sygeplejeråd viser, at seks ud af ti kommunale sygeplejersker føler, at de ikke kan udføre deres job fagligt forsvarligt, hvis den daglige tidsplan skal overholdes.

-Det sker dagligt!

Sådan lyder svaret fra Louise Malinovski på spørgsmålet om, hvor tit tidsplanen skrider i hendes arbejde. Hun er ansat som hjemmesygeplejerske i Brønderslev Kommune. Når hun kører ud for at hjælpe – ofte ældre - borgere i deres eget hjem med alt fra sårpleje til insulin, tikker uret fra det øjeblik hun kører afsted. Men det hører til sjældenhederne, at tidsplanen bliver overholdt.

-Det er fordi det er syge mennesker, som vi har med at gøre. Ofte ældre mennesker. Så det der med, at det er ens fra dag til dag, det er utopi, siger hun med henvisning til, at der hver dag er et fast skema for lang tid forskellige ydelser hos borgerne må tage. For eksempel må måling af blodsukker hos en patient og efterfølgende indsprøjtning af insulin højst vare fem minutter.

Men netop fordi det er mennesker, sygeplejerskerne dagligt har med at gøre, mener Louise Manilovski, at et fast tidsskema hver dag er helt hen i vejret.

-Der skal være råderum til at der kan ske noget uforudset og vi kan rumme det – og tage os af det som sygeplejersker, siger hun.

Louise Malinovski er langtfra den eneste kommunale sygeplejerske i Nordjylland, for hvem den slags oplevelser er hverdagskost. Af en ny undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd har fået foretaget, fremgår det, at seks ud af ti kommunale sygeplejersker oplever, at den daglige tidsplan er så stram, at de ikke kan udføre deres arbejde på en fagligt forsvarlig måde – hvis de vel at mærke skal overholde tidsplanen.

-Jeg synes, det er rigtig betænkeligt. For det her kommer kun til at gå ud over de patienter, som skal have behandling, pleje og omsorg, siger Lene Holmberg, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland.

I Brønderslev Kommune erkender borgmester Mikael Klitgaard (V) da også, at der er et problem. Men han opfordrer først og fremmest til, at man forsøger at tænke kreativt for at finde en løsning.

-Vi vil jo allerhelst gøre alle tilfredse. Og kan vi finde nogle nye måder at gøre tingene på, enten ved hjælp af IT, velfærdsteknologi eller uddannelse, så skal vi selvfølgelig gøre det, siger Mikael Klitgaard.

Dansk Sygeplejeråd vil nu opfordre både regionen og regeringen til at investere økonomisk i bedre efteruddannelse af de kommunale sygeplejersker


Seneste nyt

fra Nordjylland