Kommunalpolitikere utilfredse med Folketingets indblanding

Næsten 9 ud af 10 kommunalpolitikere mener, at Folketinget sætter det kommunale selvstyre under pres med detailregulering. Der er brug for friere rammer, lyder det fra rådmand i Aalborg.

Kommunalpolitikerne vil have folketingspolitikerne til at blande sig udenom kommunernes prioriteringer. Det viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforenings fagblad, Momentum.

86 procent af kommunalpolitikerne svarer, at de er enige i, at folketingspolitikerne i stigende grad sætter det kommunale selvstyre under pres med detailregulering.

- Folketingspolitikerne skal holde sig til at træffe de rammebeslutninger, som gør det muligt for os at løse opgaverne. Når der så lokalt bliver prioriteret anderledes end det, de selv ville gøre på Christiansborg, skal de holde sig for gode til at underkende den lokale prioritering. For det er os, der står til ansvar over for de lokale borgere, siger Thomas Krarup (K), Rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune.

Står til trods for mål om færre regler

Jeppe Jakobsen, ældreordfører for Dansk Folkeparti, sad i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune fra 2010-2015, hvor han blev valgt ind i Folketinget. Han var selv utilfreds med, at folketingspolitikerne blandede sig utidigt i kommunernes sager, men gør det selv, nu hvor han sidder på Christiansborg.

- Nogle gange er det også vigtigt, at man kaster et kritisk blik på, hvordan kommunerne agerer. Jeg er valgt ind, fordi jeg har sagt til vælgerne, at der er nogle bestemte ting, som jeg vil arbejde for. Jeg har muligheden for at centralregulere, og det ville være at bedrage vælgerne, hvis jeg sagde, at det er vigtigere for mig, at det kommunale selvstyre får frie rammer, end det er, at din mor får ordentlig ældrepleje, siger Jeppe Jakobsen.

Både den nuværende og tidligere regeringer har haft som mål at ville afbureaukratisere og fjerne regler og dokumentationskrav i kommunerne, men det slår ikke igennem, mener Thomas Krarup. 

Han oplevede at stå med en udmelding fra ældreminister Thyra Frank (LA) om, at nu skulle der bruges mindre tid på dokumentation i ældreplejen og et brev fra ministeriet om, at kommunerne nu skulle aflægge kvartalsregnskaber for brugen af værdighedsmilliarden i stedet for et årligt regnskab.

- Jeg sad med de her to stykker papir foran mig og tænkte, at nu må festen simpelthen stoppe. På den ene side vil man fjerne regler, og på den anden side indfører man mange flere regnskaber, siger Thomas Krarup


Seneste nyt

fra Nordjylland