Kommune følger sygemeldte Anne Maries billardspil

Ved et møde med kommunen blev Anne Marie Baumwall fra Tylstrup præsenteret for optegnelser over, hvor meget billard hun har spillet i den lokale billardklub. Decideret overvågning, siger hendes fagforening, 3F.

I 11 år har kroniske smerter i armene gjort Anne Marie Baumwall fra Tylstrup uarbejdsdygtig. Derfor er hun langtidssygemeldt og nyder den adspredelse, som hun får i den lokale billardklub.

- Det er mit sociale netværk. Det er der, mine venner er, fortæller hun.

Men tilsyneladende har Aalborg Kommune holdt godt øje med, hvor meget tid hun bruger på billard. Ved de seneste to møder, hun har holdt med kommunens jobcenter, er hun blevet præsenteret for optegnelser over, hvor meget billard hun har spillet.

- Han må gerne spørge til det. Men så finder han sedlen frem bagefter for at finde ud af, om det er rigtigt hvad jeg har sagt – om han kunne tage mig i en løgn, siger hun om sin oplevelse af det seneste møde med kommunen.

quote Han må gerne spørge til det. Men så finder han sedlen frem bagefter for at finde ud af, om det er rigtigt hvad jeg har sagt – om han kunne tage mig i en løgn

Anne Marie Baumwall, Tylstrup

En repræsentant fra Anne Marie Baumwalls fagforening, 3F, var også til stede ved mødet. Her er man ikke imponeret over kommunens arbejdsmetoder. Også fordi kommunens repræsentant, ifølge 3F, efterfølgende nægtede at informere om, hvor oplysningerne stammer fra.

- En kommune skal jo hjælpe mennesker – de skal ikke straffe dem. Det virker jo som om, at de leder efter et eller andet slå folk oveni hovedet med og sige: ’Farvel! Du kan ikke få sygedagpenge.’ Det er galt, siger Allan Busk, fungerende formand for 3F Aalborg.

Selv har Anne Marie Baumwall aldrig lagt skjul på sin tilknytning til billardklubben, hvor hendes mand er formand, og hun selv kommer jævnligt. Heller ikke overfor kommunen. Ifølge hendes eget udsagn har tidligere rådgivere ved kommunen ligefrem sagt god for det sociale samvær, som livet i klubben kunne give hende. Men at hendes tilknytning til billardklubben nu tilsyneladende bliver målt og vejet af kommunen, er efter Anne Marie Baumwalls mening ”modbydeligt.”

- Jeg mener, at det er gået over gevind. Jeg mener ikke, at det her er til gavn for nogen som helst. Det er jo i allerhøjeste grad med til at skabe mistillid mellem borger og kommune, siger Allan Busk, der betegner kommunens arbejdsmetoder som decideret overvågning.

quote Jeg mener, at det er gået over gevind. Jeg mener ikke, at det her er til gavn for nogen som helst. Det er jo i allerhøjeste grad med til at skabe mistillid mellem borger og kommune

Allan Busk, fungerende formand, 3F Aalborg

Er det ikke fair nok, at en kommune undersøger, om en borger er så syg eller uarbejdsdygtig, som vedkommende giver udtryk for?

- De har jo masser af lægelige papirer, som det står i. De har lægefaglige udtalelser. Tror de også, at lægen sidder og lyver? Tror de, at det er en sammensværgelse mellem patient og læge, spørger Allan Busk.

Anne Marie Baumwall er lige nu i virksomhedspraktik 10 timer om ugen. En praktik, som hun efter eget udsagn passer – selv med et enkelt spil billard i fritiden.

Kan du forstå, hvis kommunen undrer sig over, at du spiller billard, når du er sygemeldt?

- Nej. Fordi jeg har haft rådgivere, der sidder og siger, at jeg skal blive ved. 

TV2 Nord har tirsdagen igennem forsøgt at få en kommentar fra borgmester Thomas Kastrup-Larsen og beskæftigelsesrådmand Maibritt Iversen i Aalborg Kommune. Det har dog ikke været muligt at træffe nogle af dem for en kommentar.


Seneste nyt

fra Nordjylland