Kommune kæmper forgæves mod forhadt plante

02:31

Aalborg Kommune vil være obs på at holde stierne fri af bjørneklo, men vil ikke bruge gift Video: Per Frank Paulsen

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Trodsen klar strategi, der skulle bekæmpe den forhadte og giftige plante bjørneklo, breder den sig med lynets hast. Byrådsmedlem vil have kolleger til at genoverveje forbud mod pesticider.

Den giftige plante, bjørnekloen, vokser i fuldt flor i Lindholm Strandpark i Nørresundby. Da Aalborg Kommune for et par år siden vedtog en plan for bekæmpelse af bjørneklo, var man ellers sikre på, at problemerne med bjørnekloen kunne holde status quo og holde op med at brede sig mere.

Bjørnekloen har masser af plads ved Lindholm Strandpark, og den ser ikke ud til at forsvinde lige foreløbig. Det overrasker ikke Lars Peter Frisk (Venstre), medlem af Aalborg Byråd. Han har længe advaret mod bjørnekloens vokseværk.

- Hver plante smider 10.000 frø, så det er jo en opformering, der sker år for år. Den eneste mulighed, man har, er at bruge pesticider. Man skal tænke på, at bjørnekloen er en giftig plante, siger Lars Peter Frisk.

Læs også Vær opmærksom: Bekæmpelse af bjørneklo er nu dit ansvar

Bjørneklo kan holdes nede på flere måder, for eksempel ved at rodstikke, slå eller kappe toppene af, inden de sætter frø. Ukrudtsmidler som Round Up har vist sig at være effektivt. Det bruger man med godt resultat i andre kommuner, for eksempel i Mariagerfjord, men Aalborg Byråd har for flere år siden vedtaget, at kommunen ikke bruger gift. 

- Vi kan ikke bruge det. Det kræver i hvert fald, at byrådet ændrer praksis, siger Kirsten Lund Andersen, stadsgartner i Aalborg Kommune.

Stadsgartneren havde håbet på, at det var lykkedes kommunen at forhindre bjørnekloen i at brede sig mere, men hun erkender, at det ser voldsomt ud i år

- Vi ved, at 90 procent af al færdsel foregår på stierne, og her er det vigtigt, at vi er opmærksomme på bjørnekloen, hvis den breder sig ud på stierne. Vi kommer til at bekæmpe bjørneklo i rigtig mange år, men det skulle gerne blive mindre og mindre og blive mere kontrolleret og mere styrbart, siger stadsgartneren.

Seneste tiltag i skoven af bjørnekloer er advarselsskilte om de giftige planter. Men skiltene er allerede endt i bjørnekloens greb og vokseværk. Det bekymrer byrådsmedlemmet, Lars Peter Frisk.

- Der færdes en masse dagplejemødre, og børnehaver kommer herud. Får de noget af det gift på sig, virker det som store brandsår. Det kan vi ikke være bekendt som kommune. I det mindste må vi give flere midler til bekæmpelse af bjørnekloen. Jeg overvejer da også at få byrådet til endnu en gang at diskutere muligheden for at bruge pesticider mod den giftige plante, siger Lars Peter Frisk.

Læs også Kommuner på giftsprøjten

Forsiden lige nu