Kommune sætter ind mod overvægt blandt børn

Overvægt blandt børn er et stigende problem. Derfor er Hjørring Kommune gået til kamp mod de overflødige kilo, og kommunen har stor succes med at sætte ind allerede kort efter, at børnene er begyndt i skole.

Der skal skrælles masser af gulerødder, når 10-årige Ida Elholm Larsen skal have madpakken til i morgen klar. Men sådan har det ikke altid været. For snart tre år siden kom Ida med i et projekt, hvor Hjørring Kommune forsøger at hjælpe børn, der er svært overvægtige, og det har ændret en hel del.

- Jeg var meget overvægtig dengang, fortæller Ida Elholm Larsen.

Kort før hun fyldte otte år, kom Ida med i det samarbejde, der er stablet på benene i Hjørring. Her får børn og forældre i op til tre år individuel rådgivning og hjælp til at vælge en sundere livsstil.

- Hun er blomstret op, og man kan se, at det var en sejr for hende hver gang, hun havde tabt sig, og når hun klarede det bedre og bedre i konditionstesten, siger Idas mor Maja Elholm Larsen. 

Tilbud bliver udvidet

Ida er for få uger siden begyndt til ridning, så hun spiser nu sundere og dyrker mere motion end tidligere. 25 børn har deltaget i Hjørring Kommunes særlige indsats for børn med overvægt, og erfaringerne er gode. 71 procent af børnene har tabt sig meget, 85 procent har forbedret deres BMI, og 83 procent af deltagerne mener, at indsatsen har levet op til deres forventninger.

- Vi har besluttet at udvide projektet. Vi har kørt forsøg på det indtil nu, hvor vi har haft 25 børn igennem, men vi vil gerne tilbyde det til 100 børn, fordi vi vurderer, at behovet er til det. Det kommer til at betyde, at vi kan ramme nogle flere, siger Mai-Britt Beith (Socialdemokratiet), formand for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget i Hjørring Kommune. 

Cowboybukserne sidder bedre

Mellem hvert fjerde og hvert femte nordjyske barn er overvægtigt, og blandt de unge i midten af 20'erne er hver femte svært overvægtig. Maja Elholm Larsen er glad for, at hendes datter blev hjulpet tidligt.

- Selvom man kun er otte år, så ser man alligevel, at man ikke ligner de andre i klassen. Jeg spurgte hende tit, om hun blev drillet med det, fordi så ville vi gerne hjælpe hende, men hun sagde ikke så meget. Efter at hun har tabt sig, har hun åbnet mere op og fortalt, at hun faktisk blev drillet lidt, siger Maja Elholm Larsen.

Ida Elholm Larsen er gået fra at være svært overvægtig til at være på grænsen til normalvægtig, og det giver nogle klare fordele.

- Nogle gange, når vi skal ud at se på cowboybukser, så har jeg allerede overgivet mig, fordi jeg ved, at jeg ikke kan passe dem, men så her for en måned siden fik vi et par med ind i prøverummet, og der sad de virkelig fint, siger Ida Elholm Larsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland