Fra 109 til 16 timer: Aalborg Kommune skærer i uundværlig hjælp til handicappede

Kommunen bliver i skarpe vendinger kritiseret for at skære alt for drastisk i hjælpen til handicappede borgere.

BPA (Borgerstyret Personlig Assistance) er en ordning, der skal sikre, at borgere på trods af deres handicap kan leve et almindeligt liv. I Aalborg er den indsats skåret så meget ind til benet, at det ifølge Muskelsvindfonden ikke er muligt at få hverdagen til at fungere.

quote Jeg kan ikke selv skrive, jeg kan ikke selv smøre en mad, så jeg forstod ikke, hvori de kunne komme med den konklusion. Det forstod jeg virkelig ikke.    

Tinna Mikkelsen

Kommunen sætter de økonomiske hensyn over de menneskelige, lyder kritikken.

Hjælperen Hanne er essentiel for Tinna Mikkelsen, som lider af en række sygdomme, der kræver omfattende pleje og hjælp.  

Derfor kom det som et chok for Tinna Mikkelsen, da hun fik beskeden, at Aalborg Kommune efter et besøg i hjemmet havde besluttet at skære hendes hjælp fra 109 timer om ugen til 16,4 timer om ugen.  

- Jeg kan ikke selv skrive, jeg kan ikke selv smøre en mad, så jeg forstod ikke, hvori de kunne komme med den konklusion. Det forstod jeg virkelig ikke, siger Tinna Mikkelsen.     

Hjælpen kommer via den såkaldte BPA-ordning, Borgerstyret Personlig Assistance, som Aalborg Kommune møder massiv kritik for sin håndtering af. 

- Hvis jeg skal sige det på den skrappe måde, så er det jo virkelig funktionel husarrest, siger Lotte Mørkhøj, der er formand for foreningen Klubben for Brugere og Hjælpere i Nordjylland. Hun møder jævnligt handicappede, der føler sig svigtet af Aalborg Kommune.  

- Det er en ren sparreintention, det har jeg en meget klar fornemmelse af, siger hun.

22-årig blev offer for sparekniven

For nylig kunne vi her på TV2 Nord fortælle om 22-årige Mads Larsen, der i Aarhus Kommune blev tilbudt BPA-hjælp 24/7, efter at være flyttet tilbage til Aalborg nu kun bliver tilbudt 11 timer - om ugen.  

- Det er fuldstændig uladsiggørligt. Det er ikke realistisk, at jeg kan få en hverdag til at fungere, lød det fra Mads Larsen.    

quote Hvis jeg skal sige det på den skrappe måde, så er det jo virkelig funktionel husarrest.

Lotte Mørkhøj, formand for foreningen Klubben for Brugere og Hjælpere i Nordjylland

Det er i sådanne sager Lotte Abrahamsen Mørkhøj mener, at Aalborg Kommune alt for ofte ofrer borgernes interesse for kommunekassens egen vinding.    

Også Muskelsvindsfonden har særligt de seneste år hæftet sig ved Aalborg Kommune og deres strenge politik på området.  

- Hvis man går nogle få år tilbage, var der ikke nogen problemer med de her hjælpeordninger i Aalborg Kommune, men det er der nu. Jeg kan kun se, at de t er økonomiske hensyn, som Aalborg Kommune gør vigtigere end menneskelige hensyn, og det er trist, siger handicappolitisk konsulent Thomas Krog.


Seneste nyt

fra Nordjylland