Kommune vil have enlige, regnbuefamilier og udlændinge til at tage plejebørn

Der er alt for få enlige, folk med anden etnisk herkomst end dansk og regnbuefamilier, der søger om at blive plejefamilier, mener Aalborg Kommune.

Camilla og René Schou bor i Romdrup tæt på Klarup og er, sammen med deres to biologiske børn, plejefamilie for en dreng og pige. Det har de været i otte år, og nu er det blevet en livsstil. 

quote - Det bliver på en måde ens egne børn, selvom det ikke rigtig er det

Camilla og René Schou, Romdrup.

- Det bliver på en måde ens egne børn, selvom det ikke rigtig er det. Og så er det rart, når ens plejedrengs mor siger, at hun også ville ønske, at hun kunne bo ved en. Så er man lykkedes lidt, siger Camilla og René Schou. 

Parret er eksemplet på den typiske plejefamilie. De er et dansk par i 40'erne, bor i oplandet og har mellemlange uddannelser.

Nu har Aalborg Kommune sat gang i en kampagne for at få andre end den typiske plejefamilie til at melde sig på banen. Idéen er at komme problemet med manglende plejefamilier til livs. 

- Vi vil eksempelvis gerne have enlige og mennesker, der bor i midtbyen. Vi vil gerne have ældre familier, yngre familier og regnbuefamilier. Vi ser også gerne, at vi får udlandske familier og familier af anden etnisk herkomst end dansk. Vi er interesseret i alle slags familier, siger Christina Tange Holmberg, leder af familieplejen i Aalborg Kommune. 

Camilla og René Schou har selv to børn. 
Camilla og René Schou har selv to børn. 
Foto: Anders Hestbek

Mangel på plejefamilier

Ifølge Plejefamiliernes Landsforening bliver cirka én procent af en børneårgang anbragt udenfor hjemmet. I 2010 var 34 procent af de anbragte børn i familiepleje. Det er nu steget til, at 62 procent af anbringelserne er i plejefamilier.

- Jo større udvalg, vi har, nu bedre match er vi i stand til at lave i forhold til det enkelte barns behov. Vi planlægger nemlig efter bopæl, geografi og i forhold til plejefamilien, sådan at vi får matchet i forhold til de kompetencer, familien har og den familiestruktur, der er i den konkrete familie, siger Christina Tange Holmberg. 

- Vores børn får også forståelse for, at det ikke er alle, der har det lige så nemt som dem. De lærer at dele deres mor og far, siger Camilla og René Schou.

Familien Schou, der bor i Romdrup, har to plejebørn. 
Familien Schou, der bor i Romdrup, har to plejebørn. 
Foto: Anders Hestbek

Posen skal rystes

Samarbejdet med kommunen og de biologiske forældre kan til tider være hårdt, fortæller Camilla og René Schou.

- Man skal jo gøre det til sin fornemmeste opgave, at vi tager os af deres børn. Men det er stadig dem, der er deres biologiske forældre, og de elsker også deres børn, og børnene elsker sine forældre, siger Camilla og René Schou.

Camilla og René Schou lever fint med at være en stereotyp plejefamilie, men de håber også, at andre vil melde sig, for der er brug for det.

- Jeg tror, man er nødt til at brede det ud, også for at have en realistisk chance for at hjælpe alle børnene. Så man er nødt til at ryste posen lidt, siger parret.

Den 10. september holder Aalborg Kommune informationsmøde for folk, der er interesserede i at blive plejeforældre. 


Seneste nyt

fra Nordjylland