Kommune bygger plejehjem for demente

Foto: TV2/Nord

Et plejehjem special-indrettet til ældre ramt af demens bliver bygget i Aalborg øst.Det skal efter planen stå færdigt i 2017.

I takt med at årene flyver forbi, så øges risikoen for at blive ramt af en demenssygdom også. Antallet af nordjyder, der bliver ramt af demens er også i en opadgående kurve, hvilket ’Nationalt Videnscenter For Demens’ regner med vil fortsætte fremover. 

I Aalborg Kommune vil de bygge et specielindrettet plejehjem til de demensramte borgere. Det første af sin slags i Nordjylland. Et plejehjem, der er inspireret af dementlandsbyer i Holland. Dementlandsbyerne i Holland er indrettet med indkøbsmuligheder, frisør og fysioterapeut, som var det en rigtig landsby. 

Plejehjemmet skal laves så interessant, at de demente ikke har lyst til at gå derfra

- Det skal ligne livet uden for plejehjemmet så meget som muligt. Plejehjemmet skal laves så interessant, at de demente ikke har lyst til at gå derfra, siger Thomas Krarup, rådmand i Aalborg Kommune. 

Kommunen har brugt to år på at finde ud af koncept og placering af plejehjemmet, men det er nu på plads. Præcis hvilke butikker og aktiviteter, det nye hjem skal fyldes med, er dog endnu ikke bestemt. Det gennemgåede mål er, at man med sådan et plejehjem skal sænke antallet af ældre, der hvert år forlader et plejehjem og bliver væk. 

- Vi vil gerne lave aktiviteter, hvor de demente bliver fysisk trætte, da det er godt for dem at bruge kroppen, så vidt som det er muligt. Og hvis man er fysisk træt er lysten til at gå fra plejehjemmet også mindre, siger rådmanden.

Målet med plejehjemmet er at påvirke de dementes adfærd positivt uden tvang. Så hvis en beboer er på vej ud, kan man spørge vedkommende, om de har været på posthuset, og tjekket om de har fået post. Desuden skal små tiltag som store klistermærker på dørene få døren til at ligne et maleri, som heller ikke er oplagt for en dement at gå ud af. 

Plejehjemmet kommer til at koste omkring 150 millioner kroner og skal efter planene stå færdig i 2017. 

 

 

Har du et godt tip?