Kommuner i vildrede om kontanthjælp til kærestepar

Flere kommuner aner ikke, om de bruger reglerne rigtigt. Lovgivningen er alt for kompliceret, mener ekspert.

Har kæresten penge på kontoen eller hus med friværdi, skal man passe ekstra meget på, hvis man søger kontanthjælp i disse måneder. Det skriver Avisen.dk.

I nogle kommuner må kærestepar ikke have mere end 20.000 kroner på bankbogen, før kassen smækker i, og den ene ikke kan få kontanthjælp. I andre kommuner kan samlevende med formue få halv kontanthjælp i år, og så lukker kassen først i 2015.

Der er nemlig kaos i kommunernes forvaltning af en overgangsordning om formue for samlevende. Ordningen er en del af den meget omdiskuterede gensidige forsørgelsespligt for samlevende.

Det er halvanden måned siden, at loven trådte i kraft. Men flere kommuner hænger i øjeblikket i røret til Arbejdsmarkedsstyrelsen for at få svar på, om de bruger reglerne rigtigt.

- Vi er faktisk meget i tvivl, om vi skal vente med reglen om formue til næste år og afventer svar fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, siger teamleder i ydelsesservice Mette Schmidt Hansen fra Middelfart Kommune.

- Det står ikke i lovgivningen. Nu har jeg læst den lov forfra og bagfra og fra siden, og det står der ikke, siger hun til Avisen.dk.

Sådan er det også i flere andre kommuner. Avisen.dk har set flere mails, hvor Mariagerfjord Kommune skriver direkte til kontanthjælpsmodtagere i kommunen, at reglerne for formue har virkning fra 1 januar 2014.

Men kommunen er også kommet i tvivl og er sammen med fem omkringliggende kommuner ved at undersøge, hvordan reglerne om formue egentlig er.

Forvirringen kan koste kontanthjælpsmodtagere over 6000 kroner i kontanthjælp om måneden.

Lektor i socialret ved Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone mener, at loven om gensidig forsørgelse er endnu et eksempel på, at lovgivningen laves alt for kompliceret.

- De mennesker, der er på kontanthjælp, har ikke en kinamands chance for at finde ud af, om de skal anke, siger Nina Von Hielmcrone til Avisen.dk.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der står for at kommunikere lovgivningen ud til kommunerne, har fået flere opkald fra kommuner, der er i tvivl om formuereglerne.

Kontorchef Cathrine Tjellesen oplyser, at kommunerne har pligt til selv at orientere sig i gældende lovgivning.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland