Kommuner langt fra økologi-mål

Der er slet ikke nok økologi i børnehaverne eller på plejehjemmene. Ingen af de nordjyske kommuner lever foreløbig op til regeringens økologimål for 2020.

60 procent af maden i børnehaver, på plejehjem og andre offentlige institutioner skal være økologisk. Sådan lyder målet i regeringens økologiske handlingsplan for 2020 - men foreløbig er der lang vej, både for de nordjyske kommuner, men også for resten af landet.

Faktisk er der kun to kommuner, nemlig København og Albertslunds kommuner, som foreløbig lever op til målene, viser en undersøgelse, som Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening står bag.

- Kommunerne vil faktisk rigtig gerne arbejde med økologi, og der er gang i overvejelser, også ude i køkkenerne, siger Paul Holmbeck, der er direktør i Økologisk Landsforening.

- Men de er presset økonomisk og mangler både redskaber til at gå i gang med omlægningsprocessen og viden om erfaringer i frontløberkommuner, hvor de har fået økonomi, økologi og bedre måltider til at gå op i en højere enhed, siger han.

Undersøgelsen viser, at 63 af de 98 kommuner end ikke har vedtaget en politik for økologi i den offentlige bespisning. Og det ærgrer Susanne Herfelt, der er vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening.

- Kommunerne bør som minimum vedtage en politisk målsætning, siger hun.

I Nordjylland er det kun Aalborg Kommune, der har vedtaget en målsætning på økologiområdet. Her er målet at have 30 procent økologi i de offentlige institutioner i 2015.

Regeringen har afsat 28 millioner årligt de næste to år for at få kommunerne til at omlægge til økologi.

Se hele Danmarkskortet her: http://www.dn.dk/danmarkskort


Seneste nyt

fra Nordjylland