Kommuner sure over anlægsstop

 Kommuner sure over anlægsstop

De nordjyske borgmestre raser over Finanslovens loft over anlægsudgifterne. Og det uanset partifarven.

De fleste kommuner risikerer at skulle skære i anlægsbudgettet for i år, fordi de ikke kan få lov til at bruge de penge, der eventuelt er blevet overført fra uafsluttede opgaver i 2007.

- Der er ingen tvivl om, at de massive udskydelser, der bliver tale om nu, vil blive opfattet som utroligt generende af befolkningen, siger formanden for den nordjyske kommuneforening, Morsø Borgmester, Egon Pleidrup (Soc.dem.)

Regeringen og Dansk Folkepartis finanslov betyder, at kommunerne ikke længere må overføre ubrugte penge til nybygning og renovering fra 2007 til 2008. Alene Aalborg Kommune må derfor udskyde udgifter for 200 millioner kroner i år. Og også de øvrige kommuner er utilfredse.

- Jeg kan ikke sætte tal på endnu, men jeg er sikker på, at det er et voldsomt indgreb i forhold til det kommunale selvstyre, siger Rebilds borgmester, Anny Winther (Venstre).

- Det er i hvert fald en urimelig måde at reagere på i forhold til, at vi har en aftale på driftsområdet, men ikke på anlægsområdet, siger Mogens Gade (Venstre), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Og fra Frederikshavn lyder det:

- Når vi laver anlægsprogrammer, så tænker vi ikke på årsskifter. Så tænker vi over en tre-fireårig periode for at lave et anlægsprogram med en fornuftig planlægning i, siger Frederikshavns borgmester, Erik Sørensen.

Finansministeren var til møde i Kommunernes Landsforening i Aalborg i dag. Men han vil ikke løsne grebet om kommunernes økonomi.

- Det er jo ikke et angreb på kommunerne og slet ikke på den enkelte kommune. Det er et spørgsmål om, hvor meget der er plads til i samfundsøkonomien, hvis vi skal holde fast ved den lave arbejdsløshed på sigt, siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre).

Kommunerne mener dog ikke, at de har lovet noget som helst, når det drejer sig om anlægsbudgetter.

- Finansloven er et direkte aftalebrud overfor kommunerne. Og det sætter jo kommunerne i en elendig klemme - for mange af de opgaver, de skal udføre, dem skal de gennemføre, fordi der er en række krav til vores institutioner, siger Egon Pleidrup.

Men Lars Løkke Rasmussen føler ikke, at han har brudt løfterne. Og kommunerne kan bare skubbe udgifterne til de kommende år.

- Hvis man har overført nogle midler, så skal man da bruge dem. Men så skal man bare sørge for, at der overføres lige så mange midler fra i år til næste år, forklarer Lars Løkke Rasmussen.


Seneste nyt

fra Nordjylland