Kommuner svarer ikke ministeriet - selvom de skal

To nordjyske kommuner har ikke svaret på ministeriets henvendelser om brandsikkerhed på plejecentre. Det er til trods for, at de er forpligtet til at svare.

Opdateres 20/3 2018 klokken 08.28 med svar fra Morsø Kommune. 

Efter den tragiske brand sidste år på plejecenteret Farsøhthus i Allingåbro på Djursland har trafik-, bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen (Liberal Alliance), bedt landets 98 kommuner om at redegøre for, hvorvidt kommunernes plejeboliger lever op til de brandsikringskrav.

Ministeren bad i oktober 2018 landets kommuner udfylde et spørgeskema, og ud fra de svar har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen nu udarbejdet en rapport.

Disse kommuner har ikke svaret på spørgeskemaet

  • Bornholms Regionskommune
  • Hedensted Kommune
  • Kalundborg Kommune
  • Kerteminde Kommune
  • Køge Kommune
  • Morsø Kommune
  • Odder Kommune
  • Odsherred Kommune
  • Samsø Kommune
  • Sorø Kommune
  • Vesthimmerlands Kommune

 

Kilde: Transport, Bygnings- og Boligministeriet

Men det er ikke alle kommuner, der har svaret på spørgeskemaet – og det er til trods for, at kommunestyrelsesloven forpligter dem til at svare på spørgsmål fra ministeriet.

77 kommuner har indsendt materiale indenfor tidsfristen, ti kommuner har oplyst, at de vil eftersende materiale, mens 11 kommuner slet ikke har svaret på ministeriets spørgeskema.

Blandt disse 11 kommuner er to nordjyske kommuner nemlig Morsø og Vesthimmerlands Kommuner.

- Det er under al kritik, at flere kommuner slet ikke har reageret på ministeriets henvendelser om undersøgelsen. Det har de pligt til, og jeg ser mig derfor nødsaget til nu at inddrage Ankestyrelsen i sagen. Brandsikkerhed er simpelthen for alvorligt til, at kommunerne bare kan ignorere det, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Udvalgsformand troede de havde svaret

I Vesthimmerlands Kommune kommer det bag på formanden for sundhedsudvalget, Palle Jensen (Socialdemokratiet), at kommunen ikke har svaret på ministeriets henvendelse.

- Jeg var af den overbevisning, at vi havde svaret på det, for vi har diskuteret det. Alle vores plejecentre lever op til de krav, der er gældende. Det er forvaltningen i øvrigt i gang med at dobbelttjekke, så vi er helt sikre på, at vi lever op til det. Men hvorfor vi så ikke har fået svaret på den henvendelse, undrer mig, siger Palle Jensen.

Palle Jensen erkender, at det ikke er godt nok, at kommunen ikke har svaret tilbage på ministeriets henvendelse.

- Jeg tager den op med direktøren for forvaltningen i morgen og spørger, hvorfor vi ikke har fået svaret på det spørgeskema. For det er jo ligegyldigt, hvad svaret er, bare vi får svaret, siger Palle Jensen.

Hos Morsø Kommune skyldes det manglende svar til ministeren, at chefen for teknisk drift har været på ferie.

- Det er ikke fordi, at vi har forsøgt at skjule noget eller feje noget væk, fortæller Niels Pedersen, centerchef for teknisk drift i Morsø Kommune. 

- Jeg har været på ferie, og derfor har vi ikke sendt det endnu. Men spørgeskemaerne er udfyldt og vi sender dem i dag (onsdag, red.).  

Niels Pedersen fortæller samtidig, at forholdene omkring plejecentrene skulle være i orden. Alligevel har man i løbet af efteråret set på mulige forbedringer. 

- Vi har prioriteret at optimere på sikkerheden. Ikke fordi der har været noget galt, men vi har alligevel valgt at se, om vi kan forbedre noget. Derfor prioriterede vi det fremfor at udfylde spørgeskemaerne i første omgang, siger Nielsen Pedersen. 

Flere nordjyske kommuner har ikke svaret på, hvordan brandsikkerheden er i ældreboligerne

Seneste nyt

fra Nordjylland