Kommuner undervurderer sneen

Nordjyske kommuner undervurderer konsekvent prisen for snerydning.

Glatte veje og sne i store mængder er vinterfænomener, som de nordjyske kommuner år efter år undervurderer.

I hvert fald sætter de nordjyske kommuner konsekvent for få penge af til deres vinterberedskab.

Det fortæller DR Nordjylland.

I 2012 satte kommunerne 25 millioner kroner for lidt af. I 2011 var det 30 millioner kroner.

Eneste undtagelse er Læsø. Her er kommunalpolitikerne bedst til at ramme rigtigt, når de bestemmer næste års budget til snerydning og saltning.

Frederikshavn værst - udvalgsformand irriteret

Værst står det til i Frederikshavn Kommune, som er den dårligste kommune i Nordjylland til at ramme rigtigt med beløbet - og den femtedårligste i hele Danmark.

Og det irriterer formanden for teknisk udvalg Brian Pedersen fra SF, ifølge ham selv i flere år har påpeget problemet, uden at han har kunnet få det øvrige byråd med på at afsætte flere penge til snerydning.

Næste år er der 11 millioner kroner til formålet på det budget, som forligspartierne for nylig indgik, selv om det på en normal vinter koster 22 millioner at bekæmpe is og sne i Frederikshavn Kommune.

Brian Pedersens eneste trøst er, at partierne har aftalt, at den fælles kommunekasse dækker et eventuelt merforbrug i 2014. Dermed slipper hans område for selv at skulle finde pengene ved nedskæringer på for eksempel lapning af huller i vejene.

Satser på mild vinter

Der er en god grund til, at de nordjyske kommuner sætter for få penge af til snerydning af vintervejene år efter år.

Hver en krone i kommunekassen skal nemlig vendes.

Det mener formanden for det nordjyske kommunekontaktråd og borgmester i Mariagerfjord Kommune, H. C. Maarup fra Socialdemokraterne.

- Specielt de nordjyske kommuner er meget økonomisk trængte, og så er man tilbøjelig til at satse på, at vinteren ikke er så dyr, som den kan være, siger han.

H. C. Maarup understreger, at pengene bliver fundet, hvis vinteren bliver hårdere end forventet, og så må serviceudgifterne reduceres de kommende år.


Seneste nyt

fra Nordjylland