Kommuner vil sætte skatten op

I hver tredje kommune kan borgeren se frem til en højere skat næste år, hvis borgmestrenes forudsigelser holder stik. Ingen kan se frem til skattelettelser.

Skattestigninger i vente
Efter to år med skatten fastlåst af regeringen, er der udsigt til skattestigninger i flere kommuner til næste år.
En rundspørge fra Kommunernes Landsforening til landets borgmestre tidligere på foråret viser, at der er et udbredt behov for at hæve kommuneskatten, og at hver tredje borgmester mener, at det er nødvendigt.

Mindre kommuner har problemer
Det er især de mindre kommuner, der ikke kan få økonomien til at hænge sammen med de nuværende indtægter.

Flere kommuner sætter skatten op
Formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), bekræfter, at der er en klar tendens til, at flere kommuner har behov for at sætte skatten op.

- Regeringen har med sin kvalitetsreform og med trepartsforhandlingerne skabt en forventning hos borgerne om et løft i den offentlige service, og det er os i kommunerne, der skal indfri det forventningspres. Men det kan vi kun, hvis der kommer friske penge på bordet, siger Erik Fabrin.

Forhandling om økonomien
På torsdag begynder forhandlingerne mellem Kommunernes Landsforening og regeringen om de økonomiske rammer for kommunerne næste år.

Ganske vist må den enkelte kommune nu godt hæve skatten, men samlet set må kommunerne under ét ikke hæve den.

- Regeringen holder benhårdt fast på, at kommunerne skal holde uændret skat under ét. Vores svar til det er, at hvis vi indgå en aftale, vil det først være, når vi er sikre på, at der er økonomisk rummelighed, siger Erik Fabrin.

Skatten låst
På grund af arbejdet med kommunalreformen har regeringen de seneste to år låst skatten fast i de enkelte kommuner - bortset fra de kommuner, der ville sætte skatten ned.
Regeringen har således meldt helt præcis, hvad skatten og grundskylden maksimalt må være i år i hver enkelt kommune.

Udligningsreformen
I år er det første år med de nye kommuner, med konsekvensen af udligningsreformen og af opgavereformen, der flyttede opgaver fra de nu nedlagte amter til kommuner, regioner og stat.


Seneste nyt

fra Nordjylland