Anne Lise elsker kværnen: Kommunerne siger nej til affaldssortering via kloakken

600 husstande i Aalborg Øst har nu i fire år haft en køkkenkværn i håndvasken. Her bliver madaffald kvast og skyllet ud i kloakken, hvor det bliver til biogas. Men de fleste kommuner siger nej til køkkenkværne.

Først tænder Anne Lise Kristensen for vandhanen i håndvasken. Så bruger hun opvaskebørsten til at stoppe gulerodsskrællerne ned i kværnen, og efter få sekunder er madaffaldet væk.

- Det har været guld værd for mig, for jeg skal heller ikke rende ud med skraldespanden hele tiden. Jeg har ingen lugt i mit hus, og jeg er fri for, at der er noget, der drypper nedenud fra min skraldespand, forklarer Anne Lise Kristensen begejstret.

Anne Lise Kristensen bor til leje på Blåkildevej i Aalborg hos Himmerland Boligforening. For snart fem år siden fik 600 lejere installeret køkkenkværne. Det gav Aalborg Kommune lov til, fordi der var separatkloakeret i området, og fordi den nye kloak har kapacitet til det.

- Vi kan køre næsten alt madaffald igennem kværnen. Store knogler kan den ikke tage, så de kommer i restaffaldet, siger Anne Lise Kristensen.

quote Det har været guld værd for mig, for jeg skal heller ikke rende ud med skraldespanden hele tiden. Jeg har ingen lugt i mit hus, og jeg er fri for, at der er noget, der drypper nedenud fra min skraldespand.

Anne Lise Kristensen, Lejer, Himmerland Boligforening

Via kloakken bliver køkkenaffaldet sendt til rensningsanlægget i Aalborg Øst. Her havner det i to såkaldte rådnetanke, og her bliver det lavet til biogas. Formanden for Aalborg Kloak Lasse Frimand Jensen (S), der også er byrådsmedlem, ser gerne, at der bliver givet flere tilladelser til køkkenkværne.

- Det sparer jo en masse transport fra, når man skal ud og samle organisk affald op. Det er en løsning, der er bæredygtig i sig selv igennem vores separatkloakerede områder. For det er vigtigt at sige, at det kun er de steder, der er separatkloakeret, at man kan lave de her køkkenkværne, siger Lasse Frimand Jensen (S).

Hjørring siger nej til køkkenkværne

I Hjørring Kommune sorterer borgerne madaffaldet for sig i skraldespanden, og så bliver det indsamlet og kørt til et biogasanlæg i Frederikshavn. Hjørring Kommune siger altid nej, når man får ansøgninger om at installere køkkenkværne. Man frygter, at madaffaldet vil stoppe pumper, og så er man bange for at få flere rotteproblemer.

- Vi mener, at der er fare for, at vi laver en gourmetrestaurant for rotterne i kloakkerne. Vi frygter, at vi får flere rotter, og vi bruger allerede mange penge på bekæmpelse af rotter, forklarer Ole Ørnbøl (S), byrådsmedlem og formand for Hjørring Vandselskab.

Anne Lise Kristensen tror dog ikke på, at affaldskværne giver flere rotter. Det, der kommer igennem kværnen, har ifølge hende konsistens som kakaomælk.

- Jeg ved godt, at rotterne er i kloakkerne, men det, der kommer gennem kværnen, er så pulveriseret og så fint, at rotterne skal drikke alt det vand, der er i kloakken for at få noget næring ud af det, mener Anne Lise Kristensen.

Ifølge Lasse Frimand Jensen (S) så har køkkenkværnene ikke givet problemer hverken med stoppede pumper eller rotter. Aalborg Kommune har cirka 50 gange givet afslag på at installere køkkenkværne, ofte med den begrundelse at der ikke er separatkloakeret.

- Vi har ikke oplevet, at der har været nogen negativ erfaring med rotter endnu på baggrund af køkkenkværne, siger Lasse Frimand Jensen (S).

Energi går tabt i kloakken

En del af energien i bioaffaldet går tabt undervejs i kloakken, inden det når renseanlægget, hvor det bliver lavet til biogas. Det koster også CO2 at fremstille en køkkenkværn. En rapport udarbejdet af Cowi for Danva, Dansk Spildevandsforening i 2011 slog fast at CO2-gevinsten ved at anvende køkkenkværne, hvor slammet afgasses er mindre end ved at brænde grøntsagsrester af i en traditionel affaldsforbrænding og endnu mindre, hvis man sammenligner med bioforgasning.

Aalborg Kommune er endnu ikke gået i gang med at indsamle bioaffald. Hvordan man vil gøre det, skal kommunen tage stilling til til årsskiftet. Formanden for Aalborg Kloak ser gerne, at der bliver givet flere tilladelser til køkkenkværne.

- De der har kværnene oplever en god komfort ved det. Der er stort stort potentiale i bioaffald, som vi skal have fundet ud af at få udnyttet på den bedst mulige måde, siger Lasse Frimand Jensen, formand for Aalborg Kloak.

Lasse Frimand Jensen forventer, at de 600 husstande, der har en køkkenkværn, bliver undtaget fra at skulle sortere bioaffald, når det bliver indført i Aalborg Kommune. Et EU-direktiv siger, at alt madaffald skal indsamles fra 2023.


Seneste nyt

fra Nordjylland