Kompensation for udligningsregler vækker skepsis hos nordjyske borgmestre

Regeringen vil kompensere de kommuner, der blev snydt for penge på grund af nye udligningsregler, og det vækker både glæde og skepsis hos nordjyske borgmestre.

Der er penge på vej til de 85 kommuner, som stod til at tabe på den nye måde at udregne udligning på mellem kommunerne.

Det betyder, at alle nordjyske kommuner, pånær Aalborg Kommune, får tilført penge de næste to år. 

Årsagen til den økonomiske kompensationen er, at kommunernes udgifter til ældre og voksne med handicap fra 2019 bliver beregnet mere præcist.

Og det vækker både glæde og skepsis hos flere af de nordjyske borgmestre, der modtager den økonomiske kompensation. Hjørring Kommune får i alt 20 millioner kroner.

- Det er selvfølgelig positivt, at vi får den her kompensation. Pengene skal bruges på ældre- og handicapområdet, og der falder de på et rigtig tørt sted, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.

- Men det er nogen penge, vi skulle have haft til at starte med, og vi får dem kun, fordi de nu har regnet rigtigt.

Udligningssystemet skal sikre en udjævning af forskellene i kommunernes økonomiske muligheder, som skyldes variationer i eksempelvis skattegrundlag, alderssammensætning og den sociale sammensætning.

quote Det er jo penge, som de fejlagtigt har taget fra os - penge, vi egentlig skulle have haft til at starte med.

Mogens Jespersen, borgmester, Mariagerfjord Kommune

Mariagerfjord Kommune har netop være tvunget til at gennemføre en række besparelser, fordi kommunen har skullet spare for 123 millioner kroner. 

Derfor hilser borgmester Mogens Jespersen (V) også de 16 millioner kroner, som Mariagerfjord Kommune får, velkommen, men udtrykker skepsis over for beslutningen fra regeringen.

- Det er jo penge, som de fejlagtigt har taget fra os - penge, vi egentlig skulle have haft til at starte med, siger Mogens Jespersen.

- Vi modtager naturligvis hver en krone med kyshånd, især taget vores mange besparelser i betragtning, men jeg vil se pengene på kontoen, inden jeg glæder mig. 

Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt, peger på, at tilbagebetalingen af udligningspengene kun er en midlertidig ordning, der løber de næste to år.

Han håber på, at der kommer en permanent ordning efter folketingsvalget, der sikrer, at kommunerne fremover får alle de penge, de er berretiget til.

- Både regeringen og oppositionen har givet udtryk for, at de vil lave en ny reform af udligningssystemet, så jeg er helt sikker på, at vi fremover har mulighed for at lave en nogenlunde ens service, ellers kan de ikke lovgive om det inde hos regeringen, siger Arne Boelt. 

I alt overføres der 1,4 milliarder kroner over de næste to år til de 85 kommuner. 

Arne Boelt (S) er skeptisk over for udligningspengene.

Seneste nyt

fra Nordjylland