Konflikt: Pendlere får det svært - men kun på nogle strækninger

Togstation i Skagen. Foto: Bruno Stagsted

02:31

Bedst som de fleste troede, striden om de offentligt ansattes overenskomster var afsluttet og truslen om strejke og lockout var afblæst, er risikoen for en konflikt pludselig rykket meget nær. De ansatte ved landets lokalbaner, der er en del af Dansk Jernbaneforbund har stemt nej til overenskomsten, og hvis der ikke findes en løsning inden mandag, kan det få store konsekvenser for den nordjyske togtrafik.

1 af 2

Hvis togene ikke kører fra på mandag i tilfældet af strejke, bliver det nogle steder svært at være pendler i Nordjylland. Skagen bliver for eksempel afskåret fra resten af Nordjylland i den kollektive trafik.

Imens der lige nu forhandles i København for at forhindre en konflikt på lokalbanerne, er der i Nordjylland gang i forberedelserne i forhold til en mulig strejke blandt lokomotivførerne fra på mandag.

Det fortæller Nordjyllands Trafikselskab. Ifølge Mette Henriksen, der er salgs- og kundechef hos Nordjyllands Trafikselskab, består forberedelserne i høj grad i at oplyse om, hvilke muligheder og alternative ruter, passagererne kan benytte.

Og det bliver ikke alle steder, der kan tilgås med offentlig transport.

02:37 Luk video

NT kigger lige nu på, hvor der skal sættes ekstra busser ind.

- Vi udfører ikke konfliktramt arbejde. Vi kan kigge på de eksisterende ruter, vi har. Og så kan vi vurdere, om der er nogle af de kunder, der normalvis tager toget, som vil flytte over i busserne. Og så kan vi sætte ekstra busser ind der, for at sikre, at vi har plads til dem, siger Mette Henriksen fra NT.

Pendlere står til at blive ramt

Hvis lokomotivførerne hos Nordjyske Jernbaner indleder en strejke på mandag, som det er varslet, vil det altså ikke være muligt at tage offentlig transport til Skagen, da der ikke kører busser.

- Nordjyllands Trafikselskab har ingen busser til Skagen, så der er altså nogen, der vil blive ramt i den her konflikt desværre, siger Mette Henriksen.

Den almindelige rejsegaranti gælder ikke ved faglig konflikt.

Læs også Lokalbaner kan blive ramt af konflikt – I dag mødes parterne

Thomas Sindvald og Christian Hjermitslev er nogle af de pendlere, der må kigge efter andre transportmuligheder, hvis togene ikke kører i næste uge. 

01:04

Christian Hjermitslev

Luk video
00:45

 Thomas Sindvald 

Luk video

 

Flere nyheder fra TV2 Nord