Konkurrence til klumpfisken

Foto: Johnni Isaksen

Nordsøen Oceanarium har fået tre stør i deres store akvarie, og de tre sjældne fisk kan måske med tiden blive konkurrenter til Oceanariets mest berømte beboer, klumpfisken.

Tre sprællevende stør svømmer nu rundt i Oceanariets akvarie. Det er lidt af et særsyn, fordi støren er sådan set erklæret uddød i Danmark. De tre sjældne fisk har fundet vej til det store akvarie, efter at være blevet fanget af nordjyske fiskere.

- Vi er meget glade for at have fået de tre europæiske stør, for det er sjældent at sådanne fisk bliver fanget, siger Simon Madsen, formidlingschef og dykker i Nordsøen Oceanarium.

Størerne er omkring to år gamle og 80 centimeter lange. De er blevet sat ud i havet i Tyskland, hvor man forsøger at øge bestanden af europæiske stør. Fisken er meget populær på grund af dens rogn - kaviaren - og overfiskeri har betydet, at den i dag er uddød i mange lande.

Når man fanger en stør i havet, skal den sættes ud igen med det samme, fordi fisken er fredet. I Hirtshals endte de tre fisk dog i Oceanariet, da et lille gult mærke på fiskenes bageste rygfinne afslørede, at de kommer fra opdræt.

- Efter lidt tovtrækkeri har vi fået lov at beholde de eksemplarer vi har nu og have dem her i Nordeuropas største akvarium, så det er vi rigtig stolte af, siger Simon Madsen.

Størerne kan blive op til 100 år gamle, fire meter lange og 400 kg tunge. Dermed kan de måske blive en konkurrent til Oceanariets mest berømte fisk, klumpfisken, når det gælder om at tiltrække publikums blikke.

- Det bliver nok svært at konkurrere med klumpfisken, fordi den er så stor. Men er vi så heldige, at størerne når deres maksimale størrelse, så kan det da godt være, at klumpfisken får lidt konkurrence, siger Simon Madsen.

Flere nyheder fra TV2 Nord