Konservering af strandet finhval går ind i anden fase

Barderne skæres fra. Foto: Foto: Tor Løkken

Foto: Foto: Tor Løkken

Foto: Foto: Tor Løkken

03:04

Nu med varme

1 af 4

Finhvalen som strandede ved blokhus i uge 8 er ved at blive konserveret. I dag starter anden fase, der blandt andet går ud på, at barderne skulle skæres fra.

Første skridt i konserveringen af finhvalen var en forrådnelsesproces. Skelettet har ligget i  en container med koldt saltvand i cirka tre uger, hvor den bakterielle rensning, som forrådnelses processen også kaldes, er sket. Mandag formiddag er anden del af konserveringen gået i gang. 

Hvalkraniet skal løftes ud af containeren, da barderne skal skæres af. De har ikke brug for så lang tid i forrådnelsesprocessen som resten af skelettet. Så vandet bliver tappet af containeren og hvalkraniet løftet ud. 

Det er dog ikke kun kraniet, der i dag skal ud af containeren. Dele af hvalens skelet skal også løftes op, da der skal monteres vandslanger i bunden af containeren. Skelettet skal derefter tilbage, hvor det så vil bliver dækket med 40 grader varmt vand. Her skal det så ligge i et par måneder. 

Skelettet skal, når tiden er inde, højtryksrenes og igennem en kemisk behandling. Derefter starter det enorme puslespil, da man så skal finde den rigtige plads til finhvalens mange knogler. 

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord