- Kort ud sagt, så er det noget skrammel

Foto: Lars Christoffersen

LandboNord: Omlægning gør det svært at være lille landmand

En ny omlægning af den danske landbrugsstøtte forfordeler de store landbrug, mens de mindre landbrug ikke får andel af de mange støttekroner

- Kort ud sagt, så er det noget skrammel.

Sådan lyder det for den mindre svineavler Torben Farum fra Syvsten. Han er en af de landmænd, der bliver hårdt ramt på økonomien med den nye omlægning af den danske landbrugsstøtte.

Med omlægningen bliver syv procent af den danske landbrugsstøtte lagt over i en pulje, som de danske landmænd kan ansøge om at få andel i.

- Når man ser det lovforslag, der er blevet vedtaget her, så kan man godt blive i tvivl om, hvor vidt vores politikere har forstået de udfordringer, som de små landmænd har i dag. De store har langt nemmer ved at søge de her støttekroner, og de små landmænd kan ikke magte at søge det. De har simpelthen ikke overskuddet, siger Torben Farum.

Også hos de nordjyske landmænds brancheorganisation LandboNord er man skeptisk over for den ny omlægning.

- Den her lovgivning er udadtil lavet for at komme de små og mindre landbrug til gode, men i praksis har det reelt den helt modsatte virkning, siger Jens Myhren, der er næstformand i LandboNord.

Hos LandboNord mener man, at omlægningen kan få store konsekvenser for dansk landbrugs fremtid.

- Omlægningen gør det svært at være lille landmand. Med de tiltag man har sat i gang her, så er det endnu en vej mod, at de mindre landbrug er en uddøende race her i Danmark, siger Jens Myhren.

Omlægningen træder i kraft fra den 1. januar 2015.

Flere nyheder fra TV2 Nord