Ny forskning: Kostfibre giver maveproblemer

52 danske og internationale forskere har efter seks års studier for første gang påvist, at kostfibre fra kornsorter som hvede, rug og byg kan forårsage problemer i menneskers tarme.

Hvis man går og har lidt problemer med maven, så kan det være en god idé at skære ned på mad med hvede og byg.

Det har 52 danske og internationale forskere efter seks års studier påvist. I det store forskningsprojekt står det klart, at det ellers så omtalte gluten ikke er alene om at give vores tarmflora udfordringer.

Det nye i forskningen betyder, at når raske mennesker spiser mindre glutenholdig kost, så får tarmbakterierne en anden sammensætning, og de begynder at fungere bedre.

- Det betyder helt konkret, at der bliver produceret mindre luft i tarmene, siger professor- og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet.

I Nordjylland har virksomheden No Gluten i mange år arbejdet på at udvikle glutenfri produkter. Med en særlig hvedemel, hvor gluten er vasket ud, kan de nu lave 125 forskellige produkter, hvor ambitionen er, at de både skal smage og se ud som de traditionelle glutenprodukter.

- Når man fjerner gluten fra melet, er det lidt som at fjerne elasticiteten i hvedemelsdejen, og det giver nogle andre udfordringer. Men det kan lade sig gøre, og vi udvikler hele tiden nye produkter til forbrugere, som gerne vil undgå gluten i deres mad, siger bagersvend og projektleder hos No Gluten i Storvorde ved Aalborg.

Mindre end en procent af befolkning lider af sygdommen cøliaki også kaldet glutenallergi. Men hver femte af os er generet af mave- og tarmproblemer. Det nye forskningsprojekt peger på, at en mindre glutenholdig kost kan være med til at løse de problemer.

- Raske mennesker kan med fordel spise mindre glutenholdig kost og tilhørende fibre ved at skifte melet til brødet og pizzaen ud med mel fra andre kornsorter. Det kan være for eksempel være fuldkornsmajs og fuldkornsris, siger Oluf Borbye Pedersen.

Hos No Gluten i Storvorde vil de gerne bage uden hvede, men problemet er, at der ikke findes en meltype, som kan det samme som hvedemel i bagværk.

- Så snart den mel kommer, så skifter vi ud på et øjeblik. Men de alternative meltyper kan simpelthen ikke det samme som den glutenfri hvedemel, så indtil videre må vi nøjes med det, siger bageren Anni Dyrby Christensen.

Ny forskning viser, at det ikke så meget er gluten som kostfibre, der giver hver femte af os dårlige tarme

Seneste nyt

fra Nordjylland