Kræftpakker vælter regionernes budgetter

Regeringens nye kræftpakker betyder merudgifter for milliarder i regionerne, der ikke kan få budgetterne til at hænge sammen. Formand kræver flere penge.

Når regionsrådet i Midtjylland i dag mødes, vil der være et punkt på dagsordenen, som overskygger alle andre. Regionen står nemlig til at få en merudgift på næsten en milliard kroner i 2009 på grund af de nye omfattende kræftpatientpakker. Den samme tendens gør sig gældende i Region Nordjylland og Hovedstaden, selvom de endnu ikke har sat beløb på merudgiften.

- Der er et stigende krav om nye behandlinger, medicinen er blevet dyrere og vores aktivitet udvidet. Hvis vi samtidig skal følge regeringens ambitioner om kræftpakker, bliver vi nødt til at præsentere en regning, og den er faktisk ret stor, siger regionsformand i Midtjylland og formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

Inden for den nærmeste fremtid får Danske Regioner et samlet overblik over, hvor meget udgifterne reelt er steget. I lande som England, Holland og Tyskland har man opgjort væksten i sundhedsudgifterne til mellem fire og fem procent på sundhedsområdet. De tal vil Bent Hansen bære med til økonomiforhandlingerne mellem regionerne og regeringen for at overbevise politikerne på Christiansborg om, at der skal ekstra penge i kassen.

De penge får Region Hovedstaden brug for. I går bevilgede regionsrådet små 289 millioner ekstra til kræftpakkerne. Penge, der blandt andet skal gå til anlæg, personale og apparater. Men også penge, man endnu ikke har fået endeligt tilsagn om fra regeringen.

- Der er merudgifter til driftsiden, og vi kan se, at vi allerede nu bliver nødt til at handle. Simpelthen af hensyn til patienterne. Der er sat en masse initiativer i gang på kræftområdet, men sådan et paradigmeskifte koster. Regeringen har jo signaleret, at de gerne vil have det, og man har tidligere givet flotte bevillinger, så vi er fortrøstningsfulde, siger 1. næstformand i regionsrådet, Benedikte Kiær (C).

Retter man blikket mod nord er Nordjyllands regionsformand, Ulla Astman (S) heller ikke i tvivl om, at udgifterne vil stige for 2009.

- Det er selvfølgelig kræftpakkerne men også udgifter til elektroniske patientjournaler, der trækker på budgettet. Vi har godt 40 millioner kroner at tære på fra 2007, men de penge rækker slet ikke til de udgifter, vi kommer til at møde i fremtiden, siger hun.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland