Kreative japanere er vilde med Tversted

Tversted i det nordvestlige Vendsyssel med 565 indbyggere er blevet et populært tilholdssted for japanske kunsthåndværkere. 

Det er den lukkede folkeskole i Tversted, som trækker japanerne til byen ved Vesterhavet. Skolen blev i 2015 købt af strikkedesigner Marianne Isager og hendes mand Nels Gaardahl.

De har omdannet stedet til blandt andet at være et arbejdende værksted for kunsthåndværkere og galleri, og det har altså fået japanere til at valfarte til den lille by, der normalt kun tæller 565 indbyggere.

10 japanske kunsthåndværkere besøger Tversted.
10 japanske kunsthåndværkere besøger Tversted.
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

- Vi har udviklet et stort netværk i Japan, og folk fra Japan bliver fascinerede af den måde, som vi kan være frie på her på Tversted Skole. Man kan gøre ting, som man vil, og der er gang i mange ting. De skal udveksle idéer med hinanden på tværs, siger Nels Gaardahl.

I øjeblikket holder en gruppe japanske kunsthåndværkere udstilling i galleriet på skolen i Tversted. En af dem er Sanae Inagaki. 

 - Jeg vil gerne vise et arbejde, som jeg mener er repræsentativt for japansk kunsthåndværk, men som samtidig også virker skandinavisk, siger Sanae Inagaki. 

Vil arbejde for kulturel udveksling

Til daglig driver hun sit eget galleri for kunsthåndværk i Tokyo. Sidste år besøgte hun Tversted for første gang og skrev efterfølgende en artikel i et japansk tidsskrift om byen og de aktiviteter, som er skabt i den nedlagte skole i Tversted.

- Tversted skole er et fantastisk sted. Det er utroligt, at man kan tage nedlagt skole og åbne den. Ikke bare til byen men til hele verden, så man kan lave den her form for kulturel udveksling, siger Sanae Inagaki. 

Sanae Inagaki udstiller disse ting i Tversted.
Sanae Inagaki udstiller disse ting i Tversted.
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord

Den japanske kunsthåndværker blev så imponeret af stedet, at hun i år har samlet en større gruppe kunsthåndværkere fra hele Japan, som nu viser deres arbejde frem i galleriet i Tversted. 

- Jeg vil gerne arbejde for kulturel udveksling. Det giver mig en stor tilfredsstillelse at kunne se, hvordan man kan arbejde på tværs af dansk og japansk kultur, siger Sanae Inagaki. 


Seneste nyt

fra Nordjylland