Kreative talenter flytter fra Nordjylland

 Kreative talenter flytter fra Nordjylland

Nordjylland mister kunstneriske talenter. Det viser en ny rapport. De unge kunstnere og musikere mangler nemlig uddannelse og opbakning.

Det går meget godt for kunsten i folkeskolen.

Men når børnene bliver unge talenter, så knækker den kunstneriske fødekæde. En konference i Skørping diskuterede i dag, hvordan man undgår, at de unge flytter efter uddannelserne og miljøerne.

- Det handler om, at der skal være nogle uddannelser og nogle kreative miljøer, hvor de kan udfolde deres talent, siger rapportens forfatter, Johanne Priem Bugge, ApEx - Center for Oplevelsesøkonomi.

Sofie Nielsen har måttet lære sig selv at spille elektronisk musik. Og kender det slid, de unge står overfor, hvis de ikke vil flytte.

- De skal opsøge græsrødderne og spillestederne og sende demoer ud selv, siger Sofie Nielsen fra Aalborg.

- Vi er godt på vej, men det er en proces, der først for alvor starter i dag med rapporten og dagens konference, siger rådmand Henrik Thomsen (SF), der er formand for Kulturaftale Nordjylland.

Nordkraft og Musikkens Hus er blandt investeringerne fra regionens hovedstad, Aalborg. Men man mangler stadig mange af de uddannelser, der lokker de unge talenter til Århus og København.

- Vi forsøge at få flere uddannelser til regionen. For vi har for eksempel haft stor succes med Arkitektur og Design som en del af Aalborg Universitet, siger Henrik Thomsen.

Rapporten peger også på et øget samarbejde mellem erhvervs- og kulturliv - for eksempel indenfor mobiltelefon- og elektronikbrancen.

For den kreative hjerneflugt har konsekvenser.

- Den betyder, at der ikke er så mange arbejdspladser i de kreative erhverv og der ikke er den samme dynamik i de kreative miljøer, som man kunne ønske sig, siger Johanne Priem Bugge.


Seneste nyt

fra Nordjylland