Samler penge ind til behandling

En ung nordjysk kvinde føler sig så plaget af sin sygdom, at hun er gået drastisk til værks og samler hundredtusindvis af kroner ind.

Kristina Hansen har allerede samlet over 100.000 kroner ind, og er nu et godt stykke på vej med en ny, stor indsamling. Det sker via plakater, loppemarkeder, Facebook og optræden i YouTube-film. Pengene bliver brugt på lægebehandling i udlandet.

- Det handler om mit liv. Jeg har ikke andre muligheder end det her, siger hun.

Kristina Hansen, der i dag er 27 år, fik ME-sygdommen på en tur i Thailand for tre år siden.

ME, Myalgisk Encephalomyelitis, rammer blandt andet immunforsvaret, nervesystemet og hormonsystemet. Der findes ingen behandling i Danmark, hvor sygdommen er blevet kaldt kronisk træthedssyndrom. Den betegnelse synes Kristina Hansen ikke om.

- Der er mange ting, der er meget værre end trætheden ved den sygdom. Svimmelheden og smerterne for eksempel, siger hun.

quote - Det handler om mit liv. Jeg har ikke andre muligheder

Kristina Hansen, kronisk syg

Kristina Hansen er desperat efter at blive kureret. Den første indsamling på 100.000 kroner gik til en læge i Polen, men hans medicin virkede ikke. Den næste indsamling på 220.000 kroner er i fuld gang.

- Lige nu samles der ind til stamcellebehandling i udlandet, fordi hele mit immunforsvar ikke fungerer. Jeg er sengeliggende nærmest hele døgnet, siger hun.

Indsamlingen foregår på mange måder. Blandt andet ved at hænge plakater op - for eksempel på elevatordøren i et P-hus ved Stranden i Aalborg.

Delte meninger om indsamling

På gaden er meningerne lidt delte.

- Det er ikke noget, jeg selv ville gøre, men det er da ok, og det er også noget, der bliver mere og mere udbredt, siger Andreas Sørensen, studerende i Aalborg.

- Jeg ville aldrig selv gøre det. Selvfølgelig har folk deres frihed til at samle ind på den måde, men en type som mig vil altid komme til at tænke på, om det her nu også er rigtigt, siger Mette Bach Kjær fra Løkken.

- Folk står på gaden og samler ind til så meget, for eksempel på vegne af Red Barnet, så hvorfor skulle private så ikke også kunne gøre det, siger Therese Rønne der er studerende i Aalborg.

- Metoden kunne måske godt bide på mig og få mig til at give et bidrag – vel at mærke hvis jeg kunne være sikker på, at det var rigtigt, det der står i indsamlingsmaterialet. Der er jo så mange eksempler på plat, så jeg ved ikke rigtigt, siger Peter Sørensen fra Aalborg.

- Man føler lidt, at man tigger

Der er blevet samlet penge ind til Kristina Hansen på et stort anlagt støttearrangement på havnen for nylig med loppemarkeder, indsamling og auktioner. Og så har vennerne lagt en lille film med et opråb på YouTube, hvor veninderne fortæller om hendes situation og appellerer til, at folk giver et beløb.

quote - Det har været helt vildt grænseoverskridende for mig

Kristina Hansen, kronisk syg

Kristina Hansen selv er overrasket over, hvor meget der er blevet samlet ind.

- Det har været helt vildt grænseoverskridende for mig at skulle gå offentligt med det her - at der skulle være indsamlinger. Man føler lidt, at man tigger penge af folk. Nogle gange får jeg helt ondt i maven. Hvad er næste skridt? Hvad tænker folk ikke?

Den store drøm handler om at komme ind på pædagogseminariet engang.

- Jeg håber, at det ender med, at jeg bliver rask og kan få en uddannelse og en familie på et tidspunkt, siger Kristina Hansen.

CAREMAKER: Flere samler ind til behandlinger

Kristina Hansen er ikke den eneste, der samler ind til lægebehandlinger. Ved indsamlingshjemmesiden Caremaker ser man en stigende tendens. Samtidig er der flere, der donerer penge til indsamlingerne, oplyser direktør Mike Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland