Krydstogtskibes forurening skal undersøges

Nyt udspil fra regeringen lægger op til at undersøge hvor meget det forurener, når krydstogtskibe lægger til kaj i nordjyske havne. I Aalborg hilser miljørådmanden initiativet velkommen.

Mere end 30 gange om året lægger et krydstogtskib til kaj ved havnen i Aalborg. Men hver gang er det med sort røg op af skorstenen. Og præcis hvor meget det forurener, vil miljøminister Jakob Ellemann-Jensen nu have undersøgt. En idé, som miljø- og energirådmand i Aalborg Kommune, Lasse P. N. Olsen (EL) ser meget positivt på.

- Der er jo krav om, at der skal være partikelfilter på lastbiler, busser og biler, som kører rundt inde i byen og lukker dielselos ud. Det er der ikke på store skibe og det er jo egentlig lidt mærkeligt, siger Lasse P. N. Olsen.

Miljøministeren meldte i går ud, at han vil have kortlagt luftforureningen fra de krydstogtskibe, som anløber havnene i Aarhus og København. Men nu skal det også undersøges i Aalborg. Initiativet er en del af regeringens klima- og luftudspil, ”Sammen om en grønnere fremtid.” Den del, der handler om skibenes forurening, både til havs og i havn, vil regeringen i alt bruge 12 millioner kroner på over de næste fire år.

- Vi kan jo se, at når skibene ligger nede i havnen, så kommer der sort røg op af skorstenen. Og det vil vi gerne gøre noget ved, siger miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og uddyber:

- Vi har alle sammen en fornemmelse af, at der kommer en masse sod ud af de her skibe. Men for at vide hvilke værktøjer vi skal bruge, skal vi også vide, hvad vi skal ud og forhindre, siger han med reference til, at man altså ønsker at kortlægge omfanget af forureningen fra krydstogtskibene.

Siden 2011 har antallet af krydstogtskibe, der anløber de nordjyske havne i Skagen og Aalborg været støt stigende. Alene i 2018 når Aalborg Havn op på 33 besøg, mens Skagen Havn er topscorer med 45 krydstogtskibe på besøg i årets løb.

Netop fordi antallet af krydstogtskibe, som besøger Aalborg, er stigende, hilser Lasse P. N. Olsen planerne om en undersøgelse af skibenes luftforurening velkommen.

- Der er jo noget, der taler for, at der er en luftforurening fra krydstogtskibe. De ligger jo i tomgang for at producere strøm (til brug ombord mens skibet er i havn, red.) Så det er nærliggende at undersøge det i en by som Aalborg, hvor de jo sejler helt ind til midtbyen, siger han.

Aalborg Havn oplyser, at der allerede nu er booket 35 besøg af krydstogtskibe i 2019.


Seneste nyt

fra Nordjylland