Krydstogtsskibe forurener: Nordjysk firma har løsningen

Krydstogtsskibe er en stor kilde til forurening, men sådan behøver det ikke at være, mener nordjysk firma.

Nordjyske havne får hver sommer besøg af det ene store krydstogtsskib efter det andet. De minibyer, der holder til på skibene, kræver meget energi, og når skibet holder stille køre motoren stadig for at genere strøm. Derfor er skibene en stor kilde til forurening. Det har et nordjysk firma dog en løsning på.

- Det er landstrømsanlæg, der kan stå på kajkanten og forsyne skibene med strøm. Så kan skibene blive forsynet fra landsiden i stedet for at have motoren kørende, og forhåbentlig få noget strøm fra nogle grønne energikilder, siger Allan Jørgensen fra Powercon.

quote Så kan skibene blive forsynet fra landsiden i stedet for at have motoren kørende, og forhåbentlig få noget strøm fra nogle grønne energikilder.

Allan Jørgensen, Powercon

Det er dog ikke helt billigt at gør de store skibe grønnere. Et landstømsanlæg koster cirka 30 millioner kroner. Aalborg Havn holder øje med mulighederne for, at gøre noget ved krydstogtsskibenes sorte røg, men økonomien rækker ikke til denne investering, som det ser ud nu.

- Vi skal jo investere i forhold til at skabe et bedre miljø. Det gør vi rigtig mange steder i forhold til at udvikle et mere bæredygtigt miljø i vores kommune, men vi skal også gøre det klogt og gøre det de steder, hvor det økonomisk også hænger fornuftigt sammen, siger Thomas Kastup-Larsen Bestyrelsesformand i Aalborg Havn og borgmester i Aalborg.

I Norge har de taget Powercon’s løsning til sig, der blev det første landstrømsanlæg indviet i september

Regeringen vil have undersøgt hvormeget luftforurening der kommer fra de store krydstogtsskibe der primært i sommermånederne ligger i også de nordjyske havne.Når skibene ligger i havnene kan man med det blotte øje se sort røg stige op fra skorstene - hvor meget og hvor farligt det er - ja, det er det som miljøminister Jakob Ellemann-Jensen nu vil have et præcist overblik over.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland