Kulkraftværker vil have fjernet krav: Ønsker hurtigere grøn omstilling

Dansk Fjernvarme vil have fjernet et krav, der tvinger kulkraftværkerne til at levere el, så de hurtigere kan udfase kul som brændstof.

Strømmen til kaffemaskinen og varmen til husene skal fra 2030 ikke længere komme fra fyring med kul. Det er regeringens erklærede mål.

Et mål, som forsyningsselskaberne bag de tre tilbageværende kulkraftværker i Danmark, alle synes er for uambitiøst.

Ifølge Dansk Fjernvarme ønsker de tre tilbageværende værker i Danmark, der befinder sig i Esbjerg, Odense og Aalborg, at være kulfrie i henholdsvis 2023, 2025 og 2028.

I dag er kulkraftværkerne underlagt et kraftvarmekrav, der betyder, at værkerne både skal producere el og varme. De seneste års tilkomst af flere og flere vindmøller betyder dog, ifølge Dansk Fjernvarme, at der ikke længere er behov for, at der produceres el i byerne.

Derfor ønsker forsyningsselskaberne at slippe for kravet om at producere både el og varme, da det er væsentligt dyrere at investere i et el- og varmeanlæg end et anlæg, der alene producerer varme.

Forsyningsselskaberne ønsker, ifølge Dansk Fjernvarme, alle at være kulfrie så hurtigt som muligt, såfremt de har mulighed for at investere i et alternativ, der fortsat kan sørge for varme til deres borgere.

Hvis selskaberne får mulighed for at slippe for at producere både el og varme vil de hurtigere kunne blive kulfrie. Derfor vil de opfordre energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at ophæve kravet om både at skulle levere el og varme ved et forligskredsmøde torsdag. 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland