Kulturforsker: Svastikaet står for lykke og ikke for nazismen

Svastikaet på Kjeld Christensens hus i Gl. Ullits er et gammelt symbol for lykke og har ikke noget med nazismen at gøre, forklarer kulturforsker.

Kjeld Christensens hus i Gl. Ullits vækker harme i den lille landsby. Der er malet et kvidhvidt svastika på gavlen, der minder om Nazitysklands hagekors.

Men svastikaet har slet ikke noget med nazismen at gøre, forklarer kulturforsker fra Aalborg Universitet Tem Frank Andersen. Du kan se hele vores interview med ham i videoen ovenover artiklen.

- Det er ikke et nazistisk symbol. Det er et svastika, og det er et symbol for lykke. Det er fundet flere steder på jorden, men primært i Orienten, siger han.

Kan du forstå, hvis folk forveksler det her med det nazistiske symbol?

- Det kan jeg godt. Det ligner hagekorset, og det kender vi fra Nazityskland.

Men det er ældre end det nazistiske symbol?

- Det er meget ældre. Nu vil jeg ikke sige, om det er 3000 eller 4000 år gammelt, men det er rigtig gammelt, og man har fundet det mange forskellige steder, uden at har haft nogen forbindelser til hinanden. På den måde peger symbolet også på noget oprindeligt. Noget, der kom fra langt tilbage, og som ikke bare er 80 år gammelt. 

Hvorfor tror du så, de to symboler ligger så tæt op ad hinanden, som de gør?

- Symboler bruger vi til at kommunikere kraftigt med. Der ligger nogen stærke følelser i det. Nazisternes hagekors er ikke det samme, der er på Buddha-statuerne (hvor man ofte finder svastikaet red.) i Orienten. Men symbolerne skal kommunikere helt ind til følelserne på menneskene. De skal virke samlende. Det kunne nazisterne gøre ved at lave et meget stærkt symbol. 

Det ligner simpelthen så meget det andet lykkesymbol, der kunne samle folk?

- Et symbol, der skal stå for noget nyt, trækker ofte på noget gammelt. Det er ligesom, vi kender det fra mange andre symboler såsom Thors Hammer og det kristne kors. Man trækker på den gamle betydning for ikke at skubbe nogen væk og for at have den kraftfulde betydning med, men der skal være et tvist. Og hvis man kigger på hagekorset, så er det tiltet i forhold til svastikaet, der vender mod vest. Der kan man så begynde at tale om, hvorfor det er tiltet. Nogen mener, det er mere mandigt med hagekorsets spidse vinkler; at det er mere aggressivt. 


Seneste nyt

fra Nordjylland