Kulturminister afviser regning for udgravninger

Brønderslev Kommune skal betale en millionregning for arkæologiske udgravninger på det område, hvor kommunen vil udstykke nye byggegrunde. Regningen afviser kulturminister Marianne Jelved at betale.

Brønderslev Kommune er klar til at udstykke 120 nye byggegrunde, men udstykningen af grundene er blevet 24 millioner dyrere end forventet.

Den store ekstraregning er opstået, fordi en forundersøgelse har vist, at der er bevaringsværdige fund i jorden. Derfor skal der foretages arkæologiske udgravninger inden marken kan omdannes til byggegrunde, og regningen for det ender hos Brønderslev Kommune.

- Jeg er fuldstændig klar over, at mange bygherrer føler sig presset og føler sig irriteret over, at de ikke kan få lov at bygge der, hvor de har købt en grund, siger kulturminister Marianne Jelved (Rad.V.) til TV2/Nord.

Tidligere var det staten, der betalte for arkæologiske udgravninger, men museumsloven er nu ændret, så det er bygherren, der må punge ud.

- Hvis nu staten betalte det hele, så var der ingen grund til, at bygherrerne tænkte sig om. Så kunne man lægge sit byggeri hvor som helst, fordi det er nogle andre, der betaler, siger Marianne Jelved.

Det vil koste omkring 200.000 kroner per byggegrund, at få foretaget udgravninger på marken ved Brønderslev. Det mener borgmester Mikael Klitgaard ikke er rimeligt, og han vil derfor fremlægge problemet for kulturministeren.

- Vi skal passe på vores fortidsminder, men vi skal også have plads til udvikling, og det skal vi have til at gå hånd i hånd, så det synes jeg, at vi skal have en drøftelse af, siger Mikael Klitgaard (Venstre) til TV2/Nord.

Kulturminister Marianne Jelved vil gerne finde plads i kalenderen til at mødes med Mikael Klitgaard, men der er umiddelbart ikke store chancer for, at den nordjyske borgmester får hende til at ændre museumsloven.

- Vi vil helst have, at alting bliver i jorden. Hver gang vi tager noget op, så forhindrer vi, at der er noget tilbage til dem, der kommer efter os, hvor der er ny teknologi, og hvor man måske om 100 år, er bedre til at analysere, hvad der ligger i jorden, hvor gammelt det er og hvad det har været brugt til, siger Marianne Jelved.

- Når Marianne Jelved erklærer Brønderslev for naturreservat, så er det fint nok, hvis hun vel at mærke betaler prisen for det. Og hvis hun så fortæller os, hvor vi så skal udvikle Nordjylland henne, siger Mikael Klitgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland