Kulturmødet får sin egen organisation

Bredde, højde og dybde, er helt fundamentale for Kulturmødet, siger de to daglige ledere Niels Otto Degn fra Morsø Kommune og Claus Svenstrup fra Region Nordjylland. Foto: TV Midtvest

Kulturmødet skal være en fast tradition. Morsø Kommune og Region Nordjylland laver fast organisation på projektet.

Siden 2013 er deltagerantallet mere end tredobbelt og Kulturmødet kunne notere deltagelse af folk i alle aldre og fra alle egne af Danmark.  Det er nogle af bevæggrundene for, at Morsø Kommune og Region Nordjylland binder an med endnu en udgave i 2016 i august og tilmed har cementeret mødet som en fast årlig begivenhed, som nu får sin egen organisation.

- Med 17.000 deltagere sidste år må Kulturmødet siges at have vist sin berettigelse. Vi klør på med krum hals med endnu en udgave i august, og vi har besluttet at ændre begivenheden fra en være en 'event' til at være en institution, der vender tilbage og forankres i en selvstændig organisation, siger borgmester Hans Ejner Bertelsen, Morsø Kommune. 

Borgmesteren er glad for at huse Kulturmødet, og hos medarrangøren Region Nordjylland er der fuld opbakning.

- Kulturmødet er blevet kaldt 'den nødvendige diskussion', og det har vi set bekræftet helt overbevisende, siger Regionsrådsformand Ulla Astman.

- Det høje deltagerantal er naturligvis meget glædeligt, men også det, at Kulturmødet allerede er dagsordensættende for kulturdebatten i Danmark, betyder meget. Kunst og kultur er vigtige for samfundet, siger Ulla Astman.

Mere kant i 2016
Kulturmødet offentliggør i dag publikationen 'Sådan gik det' på sin hjemmeside, og med den som afsæt er man i fuld gang med planlægningen. 2016-versionen vil få mere kant, både når det gælder de omkring 40 debatter og de over 150 arrangementer, der udgør kultur- og kunstfestivalen Oplevelse, der finder sted parallelt med debatten, der foregår over 48 timer i Nykøbing Mors.

Nogle af de problemstillinger og udfordringer, man kan forvente vil blive taget op er: Kunst og grænser, kulturminister Bertel Haarders nye kanon-idé, kunst og sundhed, bibliotekernes nye roller og meget andet.

Som tidligere år opfordrer Kulturmødet aktører i dansk kulturliv til at arrangere såkaldte Optakt-møder i foråret og sommeren. På Mors forventes op mod 200 debattører at deltage, herunder en del folketingsmedlemmer.

- Bredde, højde og dybde, er helt fundamentale for Kulturmødet,  siger de to daglige ledere Niels Otto Degn fra Morsø Kommune og Claus Svenstrup fra Region Nordjylland samstemmende, og fortsætter:

- Kulturmødet vil gerne kendes på kant, men alsidighed er også et adelsmærke. Kvalificeret alsidighed som man siger. Bredden søger man ved, at alle kan komme til orde - også når det gælder skabende og udøvende kunst og kultur. 

Flere nyheder fra TV2 Nord