Kun toppolitikere kendte sandhed om skifergas

Tilsyneladende kendte kun ledende partimedlemmer i Venstre og hos Socialdemokraterne til planerne om at lave prøveboringer efter skifergas i Vendsyssel.

Mens adskillige medlemmer af Folketingets Energiudvalg aldrig opdagede, at Staten i 2010 havde tilladt prøveboringer efter skifergas i Nordjylland, vidste både tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) og den nuværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (Soc.dem.) besked.

- Det vidste alle. Det kunne man læse i aviserne, så det med at komme bagefter og sige, at det vidste vi ikke noget om, det forstår jeg faktisk ikke, siger Lars Løkke Rasmussen til TV2 Nord.

Men ikke engang i partiledernes egne rækker var planerne kendt. TV2 Nord har mandag talt med flere tidligere medlemmer af Folketingets Energiudvalg - både fra Venstre og Socialdemokraterne - og de er overraskede over chefernes viden.

- Det undrer mig meget, at de vidste, at der var tale om skifergas, for det var ikke et emne vi diskuterede i energiudvalget, siger Per Husted (Soc.dem), folketingskandidat i Mariagerfjord-kredsen.

TV2 Nord kan mandag afsløre, at der var en god grund til at Folketingets Energiudvalg ikke anede, at der var tale om skifergasboringer i Vendsyssel. Energistyrelsen nævnte det nemlig ikke med et ord, da aftalen blev indgået i 2010 - angiveligt fordi de udenlandske energiselskaber ikke ville have det frem.

- Der er stor fortrolighed omkring, hvad selskaberne vil, og hvilket efterforskningsmål, de går efter. Og af den grund og med al respekt, fordi det ikke betyder noget for den principielle stillingtagen til traditionel efterforskning af olie og gas, så er det ikke noget Energistyrelsen har offentliggjort tidligere, og det har heller ikke fremgået af de redegørelser, som I får forelagt, hvad det er for et efterforskningsmål selskaberne er gået efter, fortalte Energistyrelsen til Folketingets Energiudvalg på et møde i 2012.

Du kan se hele udvalgsmødet HER.

Formanden for Folketingets Energiudvalg, Steen Gade (SF) vil nu forlange at få svar på, hvorfor Lars Løkke Rasmussen og Helle Thorning-Schmidt havde viden om skifergassen, som Folketinget aldrig fik.

- En regering har pligt til at give Folketinget alle oplysninger i en sag - det er en af folkestyrets grundpiller. Hvis de to partiledere har vidst noget, som vi andre burde have fået oplyst, er det en politisk skandale, siger Steen Gade.


Seneste nyt

fra Nordjylland