Kunderne vil til Aalborg

 Kunderne vil til Aalborg

I denne uge har vi sat fokus på butiksdøden i Nordjylland. Men hvor er alle de kunder blevet af, som hidtil har holdt liv i butikkerne i de mellemstore byer? Svaret på det er i Aalborg.

I de 14 år Aalborg Storcenter har eksisteret, er kunderne kommet langvejs fra.

- Vi henter fra hele Nordjylland. Vi henter fra Thy, og vi henter sommetider helt fra Skive, og fra den anden side af Hobro, siger centerchef Preben Bjerregaard, Aalborg Storcenter til TV2/NORD.

Alle danskere bruger i snit knap 55.000 kroner i butikker om året, og da der ikke bliver flere Nordjyder, er der stort set kun den samme kage at slås om. Jo flere kunder, der valfarter til Aalborg - jo flere kunder mangler der i butikkerne i omegnsbyerne.

- Når man anlægger nye butikscenter, så flytter man jo det forbrug fra en mindre butik eller et eksternt butikscenter. Det forbrug flytter man ind i de store nye centrer, siger lektor Bo Vagnby fra Aalborg Universitet til TV2/NORD.

Groft sagt kan man sige, at kunderne i City syd er børnefamilier på storindkøb. Aalborg centrum er for de mere sofistikerede købere, som gerne vil shoppe og gerne vil ses.

- I virkeligheden så handler det her om forbrugets sociologi. Vi kan godt lide, når vi handler, at handle steder, hvor vi handler sammen med andre, og hvor vi kan blive set af andre i en vis form for fællesskab, siger lektor, Bo Vagnby fra Aalborg Universitet til TV2/NORD.

I 2007 blev det muligt at placere store butikscentre i centrum af byerne. I Hjørring fik det store konsekvenser for gågaden, som blev tømt for kunder og butikker, da Metropol åbnede. I Aalborg åbnede Friis midt i byen, uden at det har kunnet mærkes i gågaden.

- Vores detailhandlere, der er i gågaden, har ikke kunnet mærke, at der er kommet et Friis. Tværtimod. Fordi det trækker så mange folk ind, at der er nok til alle, siger formanden for Aalborg City, Nils Andersen til TV2/NORD.

I Aalborg Storcenter er de heller ikke utilfredse med deres del af kagen.

- Vi har stort set kun oplevet positive væksttal i den tid, vi har eksisteret, og finanskrisen er vi skøjtet lige hen over, siger centerchef Preben Bjerregaard, Aalborg Storcenter til TV2/NORD.


Seneste nyt

fra Nordjylland