Kunstauktion gav pote: To nye Skagens-malerier kommer hjem

Skagens Kunstmuseer sikrede sig tirsdag to nye værker til deres enorme samling af værker.

Med økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen lykkedes det tirsdag Skagens Kunstmuseer at sikre sig endnu to Skagens-malerier til den 9000 værker store samling.

Det er Michael Anchers "Skagenspige Maren Sofie Olsen med et rødt tørklæde" og Marie Krøyers "Solbeskinnet Pergola fra Ravello" der nu flytter hjem til Skagen.

- Vi er utroligt glade for, at det er lykkedes os at erhverve to vigtige og spændende malerier til vores samling. Michael Ancher er kendt for sine dramatiske gengivelser af de lokale fiskeres hverdag i Skagen. Men han arbejdede også med en mere intim og privat motivverden. Portrættet af Maren Sofie er særligt vigtigt, da hun var Anchers foretrukne model og symbol på en skagenspige i 1880´erne, forklarer Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Kunstmuseer.

Købet af Marie Krøyers smukke, stemningsfulde billede vækker mindst lige så stor begejstring:

- Der findes ikke ret meget af Marie Krøyer i offentlige samlinger. Det meste af det hun lavede er i privat eje, og her er der primært tale om skitser, møbler og andre designs. Skagens Kunstmuseer har den største samling af hendes malerier, og det antal er nu oppe på bare ni i alt, da hun – trods et åbenlyst talent – aldrig for alvor overgav sig til kunstmaleriet. Det nye billede er malet under hendes bryllupsrejse til Italien med P.S. Krøyer, og det minder meget om et maleri hendes mand malede på samme rejse, uddyber direktøren.

Malerierne blev sikret på en Bruun Rasmussen-auktion og endte med at koste henholdsvis 110.000 kroner og 210.000 kroner.

Marie Krøyer-maleriet fik hammerslag lidt over vurderingen mens Anchers billede af Maren Sofie Olsen blev solgt under eksperternes vurdering.

De to malerier skal nu have en kærlig behandling af museets konservatorer inden de kan indgå i udstillingerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland