Kunsten får 4,5 millioner til publikumsinddragende kunst

Det Obelske Familiefond har givet Kunsten en milliondonation, der skal støtte et projekt om nyskabende og publikumsinvolverende kunst.

Det er ikke længere nok at lave kunst, som folk kan kigge på. Den nye tendens, som ifølge kunstkendere er kommet for at blive, er involvering af museumsgæsterne. Den trend hopper Kunsten i Aalborg med på, og nu har museet fået en donation på 4,5 millioner kroner fra Det Obelske Familiefond til et treårigt projekt med publikumsinvolverende kunst.

Projektet har fået navnet pARTicipate, og har til formål på den ene eller anden måde at inddrage publikum i de værker, der skabes til museet. Donationen fra Det Obelske Familiefond betyder, at Kunsten kan invitere nogle af verdens mest nyskabende samtidskunstnere til at indtage museets rammer og bruge museet som en legeplads for deres kunstneriske eksperimenter.

- Vi kan tilbyde dem noget helt unikt i Aalborg. Museets arkitektur af Alvar Aalto inspirerer og motiverer kunstnere til nytænkning. Desuden har vi vores kunstnerdrevne værksteder for familier og undervisning, der stimulerer publikum til at være med til at skabe. Begge dele er vigtige kort, når vi trækker verdenseliten til byen og beder dem om at udfordre og undersøge kunstens muligheder i mødet med vores publikum, siger museumsdirektør Gitte Ørskou. 

Fælles for kunstnerne er, at de arbejder med forskellige former for brugerinvolvering og medskabelse. Men de rækker også ud mod andre vidensområder i samfundet, for eksemepl økonomi, videnskab eller det moderne arbejdsliv. Flere værker vil blive en del af Kunstens egen kunstsamling.

- Vi har tidligere haft rigtig gode erfaringer med at lade kunstnerne udvikle værker specifikt til Kunsten efter et indgående kendskab og samarbejde, og netop sådan er det lykkedes at føje helt særlige værker til den store samling, der i alt består af knap 4000 værker, siger Gitte Ørskou.

Det er et væsentligt element i projektet, at samtidskunstnerne udvikler på stedet, går ind i en nytænkende formidling og slutteligt efterlader et stedsspecifikt og deltagerorienteret værk, der for altid vil være en del af museets samling.

Målet er, at Kunstens pARTicipate-serie kan skabe varig forandring. Både hos de mennesker, der deltager, og hos museet som institution. PARTicipate følger tendensen, der har fokus på, at ingen er kreative alene, og at nye idéer altid opstår i mødet mennesker imellem og ofte på tværs af fagligheder og vidensområder.

Der er endnu ikke offentliggjort et program med de kunstnere, der deltager. Dette vil ske indenfor de kommende måneder. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland