Kysten i Lønstrup fodres med dobbelt sandmængde - fra skib

Borgerne i Lønstrup undgår i år tung trafik fra 1.400 lastbiler med sand til stranden. I stedet fodres kysten med dobbelt så meget sand fra skib.

Normalt kører 1.400 lastvognstog gennem Lønstrup med 30.000 kubikmeter sand til strandfodring. I år slipper borgerne for de mange trafikgener, for i stedet kommer sandet ind med skib. 

Det har Kystdirektoratet netop oplyst. Løsningen er både billigere, og samtidigt bliver mængden af sand fordoblet. 

Et skib sejler simpelthen ind fra vandsiden og pumper sand op på den 1100 meter lange strækning ved Lønstrup, som staten i samarbejde med Hjørring Kommune har ansvar for at beskytte mod Vesterhavets enorme kræfter.

Når sandsugerskibet sætter kurs mod Lønstrup, bliver det med lasten fuld af sand fra sejlrenden ved Hirtshals Havn, som alligevel skal oprenses. Og ifølge Senior Kysttekniker Holger Toxvig vil det oprensede sand gøre nytte i mere end én forstand.

- Tidligere er det oprensede sand fra sejlrenden i Hirtshals Havn blevet klappet. Det vil sige, at det er blevet sejlet ud og lagt på et bestemt sted i Nordsøen. Nu bliver sandet i stedet sejlet til Lønstrup, hvor det lægges ind på revlen, så det virker som en stødpude, der beskytter kysten mod havet. Da det er langt billigere at transportere og udlægge sandet med skib på revlen fremfor med lastbiler og dozere på stranden, kan vi i år fodre med dobbelt så meget sand, fortæller Holger Toxvig i Kystdirektoratet.

Om effekten dermed bliver dobbelt så stor, er ifølge Holger Toxvig svært at forudsige, da vejret er afvekslende fra år til år. Revlefodringen vil under alle omstændigheder beskytte kyststrækningen, så den kan modstå vinterens storme.

Revlefodring kan vise vejen frem

Specialkonsulent Thomas Lomholt i Hjørring Kommune venter sig meget af årets revlefodring ved Lønstrup.

- Revlefodring er en effektiv metode, så vi håber, eksemplet ved Lønstrup kan føre til en lignende løsning fra Mårup til Nørlev, hvor Kystdirektoratet og Hjørring Kommune allerede er i dialog med grundejerforeningerne om en helhedsløsning, fortæller Thomas Lomholt.

Sandfodringen begynder ifølge Kystdirektoratet sidste uge af juni. 

Fakta om sandfodring i Lønstrup

  • Der har siden 1984 været aftaler mellem staten og Hjørring Kommune om kystbeskyttelsen på den 1.100 meter lange strækning ud for Lønstrup.
  • Den nuværende fællesaftale gælder for perioden 2014-2018.
  • I år bliver der revlefodret fra søsiden med oprenset sand, hentet i Hirtshals Havn.
  • Sand til forstærkning af ophalerpladsen lægges ud med lastbil som normalt.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland