Kystsikring: Minister tror på sandfodring

Sandfodring er ifølge miljøminister Eva Kjer Hansen fra Venstre den mest fornuftige kystsikringsmetode. Det kom frem i dagens debat i folketingssalen.

Det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen fra socialdemokraterne understregede onsdag den utålmodighed, der præger diskussionen om kystsikring. I folketingssalen stillede han spørgsmål til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen fra Venstre og han lagde vægt på, at der skal findes en sikring af kysten inden vinterens storme rammer den jyske vestkyst. Derfor var han interesseret i at vide, hvad ministeren vil gør nu og her, men spurgte også til ministerens synspunkter på lang sigt.

Miljø- og fødevareministeren tror på, at man lige nu og her kommer længst med dialog mellem Kystdirektoratet og de berørte grundejere.

- Jeg vil ikke blande mig i de konkrete afgørelser, det skal Kystdirektoratet og lodsejerne finde ud af med hinanden. Jeg appellerer bare til, at der er en god dialog, og at man får snakket godt igennem, hvordan man bedst kystsikrer, og samtidigt tager hensyn til dem, der ligger ved siden af, sagde Eva Kjer Hansen i dag i folketingssalen.

Derefter forsøgte Bjarne Laustsen at få Eva Kjer Hansen til at tænke over den langsigtede løsning for sikring af vestkysten. Men ministeren vil gerne vente til forårets rapport om kystsikringsmetoder lander, før hun melder noget endeligt ud. Men miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen indrømmer, at hun synes, sandfodring er det mest fornuftige. Dette var især faldet på plads for ministeren ved mandagens møde om kystsikring i Aalborg.

Bjarne Laustsen påpegede at sandfodring er en dyr og ineffektiv metode, og foreslog ministeren, at hun gav lov til at forsøge sig med andre metoder, eksempelvis rør-metoden. Men det afvist ministeren at give lov til på nuværende tidspunkt.

-Hvis der skal laves forsøg med rørmetoden, så forudsætter det, at jeg får nogle nye oplysninger, sagde Eva Kjer Hansen.

Spørgsmål til ministeren fra Bjarne Laustsen, Socialdemokraterne:


Vil ministeren give dispensation til de lodsejere, der langs den jyske vestkyst forsøger at redde deres huse med midlertidige foranstaltninger fra at styrte i havet, inden efter- og vinterhalvårets storme begynder at rase?



Hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre en effektiv, langtidsholdbar og æstetisk kystbeskyttelse af de stærkt truede kyster i Danmark?

Seneste nyt

fra Nordjylland