Kystsikring: Sommerhus-ejere stævner kommune

Efter at have fået flere afslag på at kystsikre med sten, har en række grundejere i Lønstrup nu stævnet Hjørring Kommune og Kystdirektoratet.

Efter flere afslag på at få lov til at kystsikre med sten, har en gruppe sommerhusejere i Lønstrup fået nok. Nu stævner de Hjørring Kommune og Kystdirektoratet, som vil forhindrer dem i at bruge - det de synes - er deres grundlovssikrede ret til beskytte deres boliger.

Omkring 100 sommerhusejere lige syd for Lønstrup har i årevis kæmpet for at få lov til sikre deres huse på en 800 meter lang strækning syd for Lønstrup. Det vil de gøre med sten - såkaldt hård kystsikring. De er endda villig til selv at betale, men hidtil har Hjørring Kommune og Kystdirektoratet strittet imod. Nu har sommerhusejerne så hyret en advokat, der er på vej med en stævning mod kommunen og direktoratet.

Lige umiddelbart nord for det berørte sommerhusområde ligger Lønstrup by, hvor der er masser af helårsbeboelse og her er der kystsikret med både bølgebrydere og sten neden for klinten.

-Det som retssagen handler om, og det som skal gå stærkt, det er at få foretaget en kystsikring magen til den, som er nord for det grundstykke, der her er tale om, siger Hans Sønderby Christensen, der er advokat for grundejerne.

Ejendomsretten er ukrænkelig, står der i grundloven, og det er med den i hånden sommerhusejerne og deres advokat nu vil slæbe Hjørring Kommune og Kystdirektoratet i retten.

-Vi har hørt fra en advokat, og vi har også hørt fra andre, at man har sikret Lønstrup by med. De samme love og regler gælder os herude. Og vi kan se her, hvordan kysten forsvinder år efter år, Erling Mikkelsen, formand for Grundejerforeningen.


Seneste nyt

fra Nordjylland