Læge til colaafhængig: Du kan dø af det

Nordjyderne er de mest overvægtige i Danmark. Samtidig er cirka hver syvende nordjyde afhængig af cola - et stort problem mener en sundhedsekspert. [size=2][/size]

En ny sundhedsundersøgelse viser, at halvdelen af nordjyderne vejer for meget. Samtidig erkender cirka hver syvende at være helt eller delvist afhængig af cola.

En af dem som har været afhængig af cola gennem flere år er Dennis Christensen. Han opdagede først, hvor afhængig han var, da han forsøgte at stoppe med at drikke cola.

- Min læge sagde til mig, at jeg kunne dø af det, hvis jeg ikke stoppede. Jeg havde det af helvede til i flere dage, da jeg prøvede at stoppe - og måtte i stedet langsomt trappe ned.

Matilde Gunge, som er BA i human ernæring i Aalborg Kommune, mener derfor det er et problem, at cola kan fås til spotpris i mange supermarkeder.

- Folk er ikke bevidste om, hvor usunde sukkerdrikke er i store mængder. Derfor synes jeg, at de sunde alternativer burde være lige så billige som halvanden liter cola.

Ved årsskiftet faldt afgiften med 82 ører pr. liter læskedrik. Et tiltag der ikke gør nordjyderne sundere.

- Vi spiser for meget fedt og for meget sukker, og når vi så ovenikøbet får en masse sukker i form af cola, så kan kroppen ikke gøre andet end at sætte det i fedtdepoterne, siger Matilde Gunge.

Efter 12 års afhængighed kom Dennis ud af sit misbrug. I dag drikker han kun vand.

- Jeg har fået det meget bedre med mig selv. Jeg har lagt mit liv om, og er begyndt at cykle, forklarer han.

Gennemsnitligt drikker vi danskere 50 liter læskedrik - også kendt som sukkerdrikke - om året. Det har dog ikke været muligt at få specifikke tal på, hvor meget sukkervand der bliver solgt i Nordjylland.

Flere nyheder fra TV2 Nord