Lægehelikopter ankommet

Foto: TV2/Nord

Nordjyllands nye lægehelikopter landede i dag i landsdelen for første gang. Foreløbig kun til ære for pressen, men allerede fra på onsdag er helikopteren en del af det faste beredskab.

Helikopteren bliver udstationeret på flyvepladsen i Karup og skal deles med Region Midtjylland. Den er bemandet døgnet rundt og skal især give borgerne i yderområderne den samme adgang til avanceret lægebehandling, som folk i byerne har.

- Vores nye helikopter kan vi bruge til at lave det samme, som lægebilerne har lavet i 10-15 år. Det er et supplement, så borgerne i yderområderne kan få samme tilbud som patienterne i storbyerne har fået, fortæller den lægefaglige chef for lægehelikopteren, Lars Knudsen til TV2/Nord.

I Norge har man haft lægehelikoptere i mange år. Og det meste af mandskabet har også arbejdet i Norge.

- Vi skal forsøge at gøre tjenesten så lig den, vi har i Norge, som overhovedet muligt, siger den norske helikopterpilot, Thor Jarle Havde.

Når først den tyske Eurokopter 135 er i luften, kan den flyve 300 km i timen. Så en tur fra Sygehus Vendsyssel i Hjørring til den nybyggede landingsplads i Aalborg lige syd for Egholm tager ikke mere end ti minutter.

Og den "patient", der var indskrevet for pressens skyld, havde en god tur.

- Jeg lå godt spændt fast. Der var ikke meget plads, men der er selvfølgelig den plads, der skal være, sagde sygeplejerske og "patient" Christina Stokbro efter prøveflyvningen.

Flere nyheder fra TV2 Nord