Lægemangel: Dyrlæger træder til i yderområderne

02:51

Snart kan manglen på praktiserende læger i Norjylland være en saga blot. Regeringen barsler nu med et opsigtsvækkende lovforslag Video: Michael Kragmann

Snart kan manglen på praktiserende læger i Norjylland være en saga blot. Regeringen barsler nu med et opsigtsvækkende lovforslag Foto: Michael Kragmann

1 af 2

Nyt lovforslag skal gøre det muligt for dyrlæger i Nordjylland at behandle mennesker på lige fod med læger. Dermed kan lægemanglen være en saga blot i det nordjyske.

Snart kan manglen på praktiserende læger i Nordjylland være en saga blot. Regeringen barsler nu med et opsigtsvækkende lovforslag, der skal løse det velkendte problem én gang for alle. I de tyndt befolkede områder af landsdelen skal dyrlæger fremover tage over.

  Foto: Michael Kragmann

Dyrlæge Knud Muhl er kaldt ud til en syg Jerseyko hos landmand Niels Hedermann i Tylstrup. Foruden mælkefeber skal der også tjekkes for yverbetændelse og sur vom.

Dyrlægen ser positivt på regeringens forslag om at han fremover også må undersøge og behandle de tobenede i yderområderne. Det har han faktisk allerede gjort flere gange. Godt nok uden at fortælle det til nogen, før nu.

- Landmanden har måske haft en dårlig tå eller et eller andet, som vi har kigget på og sagt, okay hvad gør vi så for, at det bliver bedre, siger Knud Muhl.

- Her for 14 dage siden, var der en hæmoride, der klemte mig lidt. Så tog vi en snak om det inde i stuehuset. 

Niels Hedermann, landmand

- Her for 14 dage siden, var der en hæmoride, der klemte mig lidt. Så tog vi en snak om det inde i stuehuset. Jeg vil ikke gå i nærmere detaljer om hvordan vi fik det klaret, men der er styr på det nu, siger landmand Niels Hedermann.

Nu skal det der hidtil er foregået sådan lidt i smug frem i lyset. Regeringen vil lovliggøre, at dyrlæger i visse yderområder, også behandler mennesker. 

  Foto: Michael Kragmann

- Det er en nødløsning men vi er simpelthen nød til at gøre noget ved problemet. På den anden side taler vi stort set om de samme sygdomme, samme medicin og instrumenter der bruges, siger folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (Venstre).

I LandboNord er formand, Niels Vestergaard Salling skeptisk over for forslaget. 

- Vi skal ikke have andenrangslæger. Og landbruget skal ikke svigtes fordi vi skal til at dele dyrlæge med de andre.

Hvem andre?

- Med befolkningen. Det er jo helt vanvittigt.

Det er regeringens mål, at dyrlægeordningen skal være implementeret i hele Nordjylland den 1. april næste år.

Dette er en aprilsnar

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan løse lægemanglen ved at lade dyrlæger behandle mennesker, og det er det heldigvis også. Denne historie er TV2 Nords aprilsnar 2017. Vi forsøger at narre jer igen næste år.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord