Lægeoplysninger sendt videre til chefen

Foto: TV2/Nord

En arbejdsgiver i Aalborg har fået aktindsigt i en langtidssygemeldt medarbejders helbredsoplysninger

Dermed har chefen fået adgang til oplysninger, som den ansatte troede, at hun havde givet i fortrolighed til sin psykolog og læge, skriver Politiken tirsdag.

Sagen handler om en 46-årig langtidssygemeldt teknisk assistent, der blev sygemeldt med stress i december 2014 og fortsat var sygemeldt i sommeren 2015.

På det tidspunkt bad det kommunale jobcenter i Aalborg om såkaldte statusattester fra læge og psykolog. Statusattesterne skal jobcentret bruge til at vurdere sygeforløbet og den sygemeldtes muligheder for at vende tilbage til jobbet.

Kvindens arbejdsgiver bad om aktindsigt i attesterne og fik dem i midten af august. Få dage efter blev kvinden fyret, skriver Politiken.

Det kommer som en overraskelse for både læger og faglige organisationer, at det kan lade sig gøre, men den øverste statslige myndighed på området, Ankestyrelsen, har blåstemplet kommunens aktindsigt.

I papirerne skriver både læge og psykolog, at kvinden har et anstrengt forhold til sin nærmeste chef. Det er også beskrevet, hvilken medicin hun får.

Lægeforeningen har en aftale med de kommunale jobcentre om at udfærdige statusattesterne, men det kommer bag på foreningen, at attesterne ucensureret kan gå videre til arbejdsgivere, skriver Politiken.

Kvindens fagforening, Teknisk Landsforbund, ser aktindsigten som en smutvej for arbejdsgivere til at få indblik i ansattes helbredsdata.

Sammen med LO vil forbundsformand Lone Engberg Thomsen bede Folketingets Ombudsmand om at se på sagen.

Dansk Erhverv forstår ikke overraskelsen og peger på, at arbejdsgiveren har fået indsigt i kvindens sag - ikke patientjournalen.

Flere nyheder fra TV2 Nord