Læger skal lokkes til Jylland

Danske Regioner vil uddanne flere læger i provinsen for at bremse lægemanglen. Lægerne tvivler på idéen.

Den store mangel på praktiserende læger og andre speciallæger især i Jylland skal løses ved at øge antallet af studerende på lægestudiet i Aarhus og Aalborg, mens antallet til gengæld skal skæres ned i København, hvor der er overskud af læger.

Det mener Danske Regioner, som med et nyt uddannelsesudspil vil forsøge at lokke læger til de egne, der i dag alvorligt mangler.

- Lægerne klumper sig sammen i de store byer, og det er problematisk for patienterne i de tyndtbefolkede områder, siger regionernes formand, Bent Hansen (S), til Berlingske og fortsætter:

- Men vi kan se, at man er mere tilbøjelig til at slå rødder i disse områder, hvis man har stiftet bekendtskab med dem under uddannelsesforløbet, og det må vi udnytte.

Både i Nordjylland, Vestjylland og Sønderjylland mangler der læger, mens der er overkapacitet i Region Hovedstaden.

Men forslaget får en kold skulder af formanden for Yngre Læger Lisbeth Lintz:

- Det er en dårlig idé, som flytter fokus fra det væsentlige, som er at gøre arbejdspladserne så attraktive, at folk har lyst til at søge dem, siger hun til Ritzau.

- Det, der for alvor batter noget, når det gælder om at tiltrække læger, er, om der er gode faglige og forskningsmæssige udfordringer på arbejdspladsen. Og som ejere af sygehusene, så har regionerne forsømt at sikre den udvikling, siger hun og fortsætter:

- I stedet for at gøre noget ved det så prøver de nu at trække et røgslør i form af flytning af studiepladser, som jeg ærligt talt tvivler på vil have stor effekt.

Hendes anbefaling til regionerne er derfor i stedet:

- Regionerne skal fokusere at skabe fagligt stærke miljøer på sygehusene også i udkanterne, hvor kvaliteten af behandlingen er i top.

- Samt sikre gode miljøer for de speciallæger, som danner kernen i uddannelsen af læger på afdelingerne, så de yngre læger tænker: Her har jeg lyst til at blive eller vende tilbage.

Danske Regioner vil øge antallet af studerende på lægestudierne i Aarhus og Aalborg med 50-100 og skære tilsvarende i studiepladserne i København.


Seneste nyt

fra Nordjylland