Politiker: Læger skal være uvildige som skønsmænd

Der skal ikke være tvivl om lægers vurdering i forbindelse med erstatsningssager, mener Preben Bang Henriksen (V). Ulla Astman (S) ser ikke noget problem i, at lægerne aflønnes af forsikringsselskaber, der er den ene part i sagerne.

Hvis det står til formanden for Folketingets Retsudvalg, så skal det være slut med, at forsikringsselskaberne selv udvælger og aflønner de speciallæger, der skal afgøre hvor slemt f.eks. trafikofre er kommet til skade, og hvad de dermed kan få i erstatning.

quote - Jeg kan godt forstå, at folk er utrygge ved at gå til en ekspert, der får sit honorar af modparten i en sag.

Preben Bang Henriksen, retsordfører, Venstre.

Preben Bang Henriksen foreslår i stedet, at det offentlige sundhedsvæsen vælger speciallægen, så der ikke kan sås tvivl om hans eller hendes uvildighed.

Som advokat er er han vant til, at det er retten, der udpeger syn og skønsmænd og på den måde sikrer, at der er en garanti for uvildig vurdering. Han foreslår derfor samme metode i forsikringssager.

- Jeg kan godt forstå, at folk er utrygge ved at gå til en ekspert, der får sit honorar af modparten i en sag. Når retten udpeger en syn og skønsmand, så er vedkommendes neutralitet i den grad afprøvet, og der er det utænkeligt, at man får pengene fra den ene part i sagen.

Preben Bang Henriksen foreslår, at speciallæger skal udpeges som syn og skønsmænd af det offentlige i sager, hvor de skal vurdere f.eks. trafikofres men.

Preben Bang Henriksen så gerne, at læger, der skal fungere i erstatningssager i højere grad optrådte som syn og skønsmændene i Retten.

- Hvis den pågældende speciallæge blev udpeget af det offentlige f.eks. regionen eller Sundhedsstyrelsen, så sikrede man i hvert fald, at folk ikke havde mistanke om en økonomisk påvirkning af resultatet.

Region Nordjyllands formand, Ulla Astman forstår tankegangen, men afviser alligevel at skulle være filter mellem speciallægernes og deres fritidsarbejde.

- Jeg har svært ved at se, at vi som region skulle ind og være en melleminstans i forhold til noget, der foregår privat regi. Jeg har tillid til, at vores læger vurderer uvildigt og ud fra deres faglighed, uanset hvem de skal lave en speciallægeerklæring for, siger Ulla Astman.

Men Preben Bang Henriksen foretrækker en garanti for uvildighed også fra lægerne.

- Hvis den her utryghed med systemet eskalerer, så vil flere og flere sager ende i retten, det er der ingen tvivl om, og det er jo netop derfor, uvildige syn og skønsmænd er en god idé, siger Preben Bang Henriksen.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland