Læger udskriver færre farlige p-piller

02:10

Jeanette Kirch fra Brovst har sat gang i en større debat om p-piller til unge kvinder, efter hun selv fik en blodprop i lungen. Foto: Carsten Lorenzen

1 af 2

De nordjyske læger er nu begyndt at udskrive mindre farlige p-piller til patienterne. Det viser helt nye tal. De kommer frem i kølvandet på, at en ung pige fra Brovst efter en blodprop har startet en landsdækkende debat om netop p-piller til unge piger.

Jeanette Birch fra Brovst tjekker endnu en gang sin Facebook-side "Stop p-pillerne, før de stopper dig".

- Vi er nu oppe på over 6.000 likes - det er jo helt vildt, siger den 17-årige pige til TV2/Nord.

For to år siden faldt hun om på håndboldbanen efter at have haft voldsom hjertebanken i et par måneder. Hun havde fået en blodprop i den ene lunge. Lægerne var ikke i tvivl - det skyldtes hendes p-piller af mærket Lindynette.

Lindynette tilhører 3.-4. generation af p-piller. De giver omkring dobbelt så stor risiko for blodpropper, som de noget ældre piller i 2. generation. Og hvert år dør omkring fire danske kvinder af blodpropperne. Det viser en rapport fra Lægemiddelstyrelsen. Derfor gik Sundhedsstyrelsen ud i november 2011 og anbefalede, at alle førstegangsbrugere af p-piller skulle tilbydes 2. generationspiller.

Og anbefalingen virker tilsyneladende. Lægemiddelenheden under Region Nordjylland har netop tjekket tallene for TV2/Nord. Tallene viser en stor stigning i udskrivelsen af 2. generationspiller på 116% fra 1. halvår 2011 til 1. halvår 2012. Samtidig er brugen af 3. og 4- generationspiller faldet med 21%.

- Så det går den rigtige vej, siger lederen af Lægemiddelenheden, Jørgen Peter Ærthøj, til TV2/Nord.

Proceduren er nu, at alle førstegangsbrugere som udgangspunkt skal tilbydes 2. generationspillerne. Samtidig skal lægen spørge ind til eventuelle blodpropper i familien, der skal måles blodtryk, drøftes alternativer og endelig skal kvinderne advares om den trods alt forholdsvis lille risiko for blodpropper.

Jeanette Kirch skal dog ikke nyde noget af at prøve 2. generationspillerne i stedet.

- Jeg har fundet andre måder at bekæmpe mine menstruationssmerter på. Så jeg skal ikke have p-piller igen.

Flere nyheder fra TV2 Nord