Lærere kan ikke være sikre på orlov

Eleverne strømmer til de fem fri- og privat skoler som efter sommeren ser dagens lys i Hjørring, i protest mod politikerne har besluttet at nedlægge syv kommunale skoler. Men nu er usikkerhed om skolernes lærere. De vil nemlig gerne have orlov, i stedet for at sige op som kommunalt ansatte skolelærere.

Hørmested skole er en af de fem skoler, der til sommer lukker ned som kommunal skole for at åbne som privat skole for omkring 50 elever, og her er formanden for den nye skole Sindal Privatskole, Morten Hansen, usikker på hvilke lærere, der kommer til at undervise på den nye skole.

- Det er ret forvirrende, at der kommer forskellige politiske udmeldinger om, hvorvidt det kan lade sig gøre for lærerne at søge orlov eller ej. Vi har fået en melding om, at der ikke bliver givet orlov, og en anden, som lyder, at det godt kan lade sig gøre, men lærerne kan bare ikke forvente at komme tilbage til samme skole, hvis de søger orlov og så vil tilbage igen, siger Morten Hansen.

Sagen er politiske og skal afgøres i det kommunale økonomiudvalg næste onsdag, men der er på forhånd ikke ubetinget enighed mellem byrådsmedlemmer om orlov eller ikke orlov og på hvilke betingelser.

- Jeg er vil ikke være med til at sige ja til orlov uden videre, siger formanden for børne- og undervisningsudvalget Viggo Bilde (Lokallisten).

Borgmester Arne Boelt (Soc.Dem.) derimod er klar med orlov til de lærere, der ønsker det. Dog under forudsætning af, at ingen af dem sidder inde med uerstattelig viden eller kompetencer for den kommunale skole.

- Som udgangspunkt skal vi give lærerne mulighed for ligesom alle andre ansatte i kommune at få orlov. Det er en god personalepolitik, synes jeg, og jeg vil gerne være med til at sikre, at hvis pågældende lærere vender retur, så er læreren sikret en stilling i det kommunale skolevæsen i Hjørring, men ikke nødvendigvis den stilling, vedkommende tog orlov fra, siger Arne Boelt.

Viggo Bilde mener, at en ansøgning om orlov skal behandles individuelt, og han er imod de kommunalt ansatte lærere på orlov tager ud og udfører et arbejde, der kan betegnes som konkurrerende.

- Vi har hele det kommunale skolesystem at tage vare om, og vi kan ikke have en lærestilling til at stå tom i folkeskolen, fordi man har en lærer, der kommer tilbage fra orlov, og vi så kommer i den situation, at vi må fyre en anden, siger Viggo Bilde og understreger, at politikerne her har en udfordring, der skal løses.
 
Borgmesteren mener ikke, der er tale om konkurrerende virksomhed, når en skolelærer søger orlov for at prøve kræfter med en friskole eller privatskole.

- Jeg tror ikke, der er så meget de kan stjæle fra kommunen, til gengæld tror jeg, at vi kan lære lidt af hinanden, siger Arne Boelt (Soc.Dem).
 
Bestyrelsesformanden i Hørmested er forvirret.

- Jeg håber bare, at politikerne vil stå ved det, de i sin tid sagde, nemlig at de vil være med til at støtte kommende friskoler så meget som de kunne. Og det gør de bedst ved at lade de lærere, der ønsker nye udfordringer der, få orlov på de bedst mulige betingelser, siger Morten Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland