Lærlinge får for lidt og for dårlig undervisning

Kvaliteten og mængden af lærlingenes undervisningstimer halter på erhvervsskolerne, mener håndværksmestrene.

Lærlingene på landets erhvervsskoler går for lidt i skole og får for dårlig undervisning.

Det mener hvert fald over 2800 håndværksmestre, der har deltaget i en ny undersøgelse, foretaget af Håndværksrådet.

Organisationen vil sætte fokus på problemet som et indspark i debatten om en reform af erhvervsuddannelserne, som regeringen varsler med i efteråret.

Kun 12 procent af mestrene har svaret, at deres lærlinge får de 37 timers undervisning om ugen under deres ophold på erhvervsskolerne, som lærlingene bliver betalt for.

Hele 56 procent angiver, at deres lærlinge har under 37 timers undervisning. Og hver fjerde lærling modtager sågar mindre end 32 timers undervisning om ugen, svarer håndværksmestrene.

Mestrene har adgang til lærlingenes undervisningsskema på skolerne.

- Vi synes, tallene er meget alvorlige og bekymrende, når de falder sammen med, at mestrene ikke synes, kvaliteten af undervisningen er god nok under skoleopholdene, siger chefkonsulent i Håndværksrådet Heike Hoffmann.

Undersøgelsen viser nemlig, at 22 procent af mestrene heller ikke mener, at deres lærlinge lærer nok på erhvervsskolerne.

Håndværksrådet mener dog, at flere undervisningstimer vil være med til at højne kvaliteten.

Direkte adspurgt om, hvad der er vigtigst - flere undervisningstimer eller højere undervisningskvalitet - er rådets svar entydigt:

- Vi vil klart sige, det handler om kvaliteten. Hvis man kan lære lærlinge det samme på færre timer, så vil vi foreslå, at man skal forkorte skoleopholdene, så man kan have mere tid hos sin mester, siger Heike Hoffmann.

Chefkonsulenten påpeger, at det er uheldigt, at erhvervsskolerne skal bruge for meget tid på udfordringer, som ikke har med den konkrete uddannelse at gøre.

- Det er uheldigt, at 15-17-årige elever, der har problemer med for eksempel at læse, skrive og regne, ikke har andre uddannelsesvalg end en erhvervsuddannelse, fordi der er frit optag. Det koster på kvalitetsfronten, siger Heike Hoffmann.

2886 håndværksmestre fra 10 forskellige brancher har deltaget i undersøgelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland