Læsø skyder sine kaniner efter pludselig vækst i bestanden

Fritidsjægeren Jens Erik Pedersen har nu fået lov til at skyde kaninerne i Gammel Østerby med en salonriffel.

Kaninbestanden er eksploderet ved Gammel Østerby på Læsø, og nu er kommunen grebet til våben for at komme problemet til livs. 

Kommunen har efter aftale med politiet givet fritidsjægeren Jens Erik Pedersen, der bor i Østerby, lov til at skyde kaninerne med en salonriffel. Han har indtil videre skudt 39 kaniner. 

- Det er et nødvendigt onde. Kaninerne er selvfølgelig rigtig søde, men nu er der kommet så mange af dem, at de er blevet en plage, siger Jens Erik Pedersen.

Han har brugt de sidste par dage på at søge efter kaninerne tidligt om morgenen og igen sent på aftenen, lige inden solnedgang, hvor kaninerne er mest aktive. 

- Det skal gøres med forsigtighed. Det er med salonriffel og lyddæmper, og man kan ikke skyde alle kaniner, man ser, for man er nødt til at være opmærksom på baggrunden i tilfælde af, at man ikke rammer, siger Jens Erik Pedersen. 

Betragtes som invasiv art

Kaninerne er gået hen og blevet lidt af en plage i Gammel Østerby, hvor de graver huller i haverne. Ifølge Jens Erik Pedersen er det vigtigt, at der bliver gjort noget med det samme for at regulere bestanden af kaniner, inden de bliver endnu flere. 

Leif Ladefoged, der arbejder hos Læsø Kommune, fortæller, at man betragter kaninerne som en invasiv art. 

- Der er sandsynligvis tale om nogle tamme kaniner, der er kommet ud i naturen, og så er de endt med at formere sig i hobetal. Men hvis vi ikke når at få styr på problemet nu, regner vi med, at kaninerne regulerer sig selv til vinter, hvor de bliver syge og dårlige, siger Leif Ladefoged. 

Siden tilladelsen blev givet til at skyde kaninerne, er kaninerne dog blevet et sjældnere syn i byen, fortæller Jens Erik Pedersen. Han har tilladelse til at skyde kaninerne indtil torsdag den 15. august, men jægeren regner med, at fristen skal forlænges, fordi der stadig er en masse kaniner.


Seneste nyt

fra Nordjylland