Landbetjentens forsvinden rammer borgere i yderområder

Landbetjenten forsvinder snart. Nordjyllands Politi har nemlig besluttet at land- og nærpolitiet skal lægges sammen, men den beslutning kommer til at ramme borgere i yderområderne, lyder det fra landpolitiet.

Der er stadig politikontor i Karsten Larssons hus i Hals, men til marts er det slut. Her lægger Nordjyllands Politi land- og nærpolitiet sammen, og så er landbetjenten fortid.

Karsten Larsson har været landbetjent i Hals i de sidste 11 år. Han kender de fleste i området - og de kender ham.

- Det har jo hele tiden en effekt, når jeg bevæger mig rundt herude i området. Hvis de unge mennesker eksempelvis ser mig en aften, når jeg går rundt med min hund, så ved de godt, at de skal opføre sig ordentligt, siger lokalpolitiassistent Karsten Larsson fra Hals.

Betjentenes fællestillidsmand bakker landbetjenten fra Hals op.

- Man mister fuldstændig nærheden og det lokale kendskab, når man fjerner de respektive landbetjente og sætter dem ind i nærpolitiets fællesskab. Det synes vi faktisk er fuldstændig uacceptabelt og det er en forringelse for de enkelte borgere ude i de distrikter, siger Jens Jørgen Møller Nielsen, formand for Nordjyllands Politiforening.

Politidirektør Elsemette Cassøe erkender, at beslutningen om at sige farvel til landbetjentene i Sindal, Løkken, Hjallerup, Dronninglund, Hals, Storvorde, Skørping, Arden og Aalestrup vil kunne mærkes.

- Der er ingen tvivl om, at borgerne i de områder, hvor der er landpoliti, vil føle, at politiet kommer længere væk. Men vores kontakt med borgerne er også forandret i de her år, siger hun.

Nedlægningen af landpolitiet sker, efter at der i en årrække er blevet færre og færre landbetjente.

- Nu er der ni tilbage, og det er lidt svært at forklare, hvorfor der er i nogle byer og ikke i andre byer. Så derfor mener vi, at det er nu, vi må træffe beslutningen og tage det sidste skridt, siger Elsemette Cassøe.

Den forklaring er landbetjenten fra Hals dog ikke helt enig i.

- Jeg synes jo, at det er en lidt dårlig begrundelse for at fjerne landpolitiet. Man kan så også vende det om og sige: 'Hvorfor skal der så være nærstationer i nogle byer og ikke i andre byer?' Jeg synes jo, at man bør servicere folk, der hvor de er, også selvom det er yderområder, siger Karsten Larsson.


Seneste nyt

fra Nordjylland