Landdistrikter: Ny nedrivningspulje batter ikke

Regeringen vil give 332 millioner til landsbyforskønnelse i deres forslag til den kommende finanslov. Men landdistrikterne er langt fra tilfredse.

I Gølstrup Rubjerg mellem Løkken og Lønstrup er der blevet lidt skønnere. To faldefærdige huse er blevet til en bjersk- og urtehave, og det glæder beboerne sig over.

- Det er bare fedt, for nu at bruge et moderne udtryk. Vi har fået en port ind til byen, som ser rigtig dejlig og inspirerende ud, siger Margit Knudsen, som bor i byen.

Det er lokale kræfter og Hjørring Kommune, som har arbejdet sammen om at skabe byens nye, grønne oase. Pengene til projektet kommer fra statslige nedrivnings- og forskønnelsespuljer.

Torsdag fremlagde regeringen sit finanslovsforslag, og her skal derafsættes 332 millioner kroner til landsbyerne, fordelt over de næste fire år. Det lyder godt, men Landdistrikternes Fællesråd har set nærmere på tallene, og de synes ikke, at det ser særligt godt ud for landsbyerne.

- Vi taler om et beløb til landsbyforskønnelse, altså nedrivning og renovering, der er mindre end det beløb, vi har set på hele byfornyelsesområdet de sidste år, så det her er ikke tilfredsstillende.

Heller ikke Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt, er imponeret, og kalder regeringens udspil for gammel vin på nye flasker.

De 332 millioner kroner til byforskønnelse finder nemlig ved at slå forskellige, allerede eksisterende pujler til nedrivning og forskønnelse sammen til en stor ny pulje.

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at det bliver oversolgt, og at de puljer, man havde, og som vi i hvert fald har haft meget glæde af i Hjørring Kommune, og det ved jeg også, at mange andre nordjyske kommuner har, at vi ikke kan fortsætte den indsats der, siger Arne Boelt.

På Christiansborg fastholder regeringen dog, at landdistrikterne har grund til at glde sig.

- Jeg glæder mig over, at vi kommer med et markant løft, og jeg er godt klar over, at der er nogen, der altid gerne ser, at der kommer endnu flere penge, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Så mens regeringen mener, at landdistrikterne bliver løftet, mener landdistrikterne, at der skal meget mere til.

- Hvis vi fik de 330 millioner årligt i en tiårig periode, er jeg sidder på, at vi ville få ryddet op og få stoppet noget af det forfald, der ellers ville ske, siger Steffan Damsgaard.

Hvordan det hele lander, står klart, når finanslovsforhandlingerne er afsluttet. Det bliver i inden nytår.

I mellemtiden drømmer Gølstrup Rubjerg om, at de kan få midler til mere byfornyelse. Der er planer om nye cykelstier, busskure og rekreative områder i den lille by.

- Det er ikke så deprimerende at gå gennem byen, når man kan se, at der bliver gjort noget, siger Margit Knudsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland